Nova vest
Pojedinačni sportovi

Petak, 09.07.2010.

18:25

Kavendišu i šesta etapa „Tura“

Biciklista HTC Kolumbije Mark Kavendiš trijumfovao je na šestoj etapi 97. izdanja trke „Tur d’Frans“, voženoj od Montaržija do Genjona.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Kavendiš je do druge uzastopne etapne pobede na ovogodišnjem „Turu“, a 12. ukupno, došao u vremenu od 5:37:42 sata posle pređenih 227,5 kilometara.

Britanac je u sprintu uspeo da nadmaši svoje velike rivale Tajlera Ferara iz Garmina i vozača Lamprea Alesandra Petakija, dok je prošlogodišnji osvajač zelene majice Tor Hushovd iz Servela bio deseti, u vremenu pobednika.

Posle šest etapa nije došlo do promena u generalnom plasmanu pa je biciklista Sakso Banka Fabijan Kanćelara zadržao žutu majicu, ispred Džerejnta Tomasa iz tima Skaj i vozača ekipe BMC Kadela Evansa.

Pre početka etape u Montaržiju je bilo veliko nevreme koje je razbudilo vozače, ali je tokom etape bilo suvo i hladnije nego prethodnih dana. Prvi beg viđen je već na početku, kada su se Mariju Perže iz Kes d’Eparnja, član Omega Farma-Lotoa Sebastijan Lang, i Ruben Peres Moreno iz Euskaltel-Euskadija odvojili, a potom i ostvarili prednost od osam minuta u odnosu na peloton tokom najduže etape na ovogodišnjem „Turu“.

Tada je već peloton krenuo da sustiže taj trojac, a njima su se posle 20 kilometra pridržili i Dimitri Šampion iz AG2R La Mondijala i biciklista Biboks Bujge Telekoma Antoni Šartu, a svi vozači su ih sustigli tačno deset kilometara pre cilja.

U poslednjem delu trke Mark Renšo je odlično uspeo da napravi osnovu za Kavendišov sprint, koji je on pretvorio u 12. etapnu pobedu u karijeri na najprestižnijoj trci na svetu. Iza prve trojice potom su sledili Robi Mekjuen iz Kaćuše, biciklista Milrama Džerald Ziolek, Sebastijan Turgo iz Biboks Bujge Telekoma i Hose Hoakin Rohas Gil, član Kes d’Eparnj. Prvu desetoricu kompletirali su biciklista Skaja Edvald Boason Hagen, Robert Hanter iz Garmina i Hushovd.

Branilac titule na „Turu“ Alberto Kontador kroz cilj je prošao sa tri sekunde zaostatka u odnosu na Kavendiša na 28. mestu i još uvek ima jedan minut i 40 sekundi slabije prolazno vreme od Kanćelare. Sedmostruki pobednik trke Lens Armstron imao je isti zaostatak na kraju etape, pa je i dalje 18. u generalnom plasmanu.

„Tur“ se nastavlja u subotu 165,5 kilometara dugom etapom od Turnusas do Station de Rusea, koja će biti prva sa ozbiljnim usponima na ovogodišnjem izdanju najprestižnije biciklističke trke.

Rezultati šeste etape (Montarži – Genjon):
1. Mark Kavendiš (Velika Britanija) HTC Kolumbija 5:37:42
2. Tajler Ferar (SAD) Garmin isto vreme
3. Alesandro Petaki (Italija) Lampre isto vreme
4. Robi Mekjuen (Australija) Kaćuša isto vreme
5. Džerald Ziolek (Nemačka) Milram isto vreme
6. Sebastijan Turgo (Francuska) Biboks Bujge Telekom isto vreme
7. Hose Hoakin Rohas Gil (Španija) Kes d’Eparnj isto vreme
8. Edvald Boason Hagen (Norveška) Skaj isto vreme
9. Robert Hanter (Južnoafrička republika) Garmin isto vreme
10.Tor Hushovd (Norveška) Servelo isto vreme

Generalni plasman:
1. Fabijan Kanćelara (Švajcarska) Sakso Bank 28:37:30
2. Džerejnt Tomas (Velika Britanija) Skaj + 0:20
3. Kadel Evans (Australija) BMC + 0:39
4. Rajder Hesjedal (Kanada) Garmin + 0:46
5. Silvan Šavanel (Francuska) Kvik Step + 1:01
6. Endi Šlek (Luksemburg) Sakso Bank + 1:09

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Gimnastika

Izraelu oduzeto EP

Evropsko prvenstvo u gimnastici 2025. neće biti održano u Tel Avivu kao što je bilo planirano zbog oružanih sukoba Izraela i Hamasa, prenela je Evropska gimnastika.

B92.sport

22:40

2 d

Aktuelno

Ski fest na Kopaoniku

Kopaonik biće domaćin velikog sportsko-rekreativnog događaja pod nazivom SKI FEST 2024.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:50

10 d

U fokusu

Vidi sve