Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 05.01.2009.

14:49

Dostanić: Iza nas je uspešna godina

Predsednik Biciklističkog saveza Srbije Dragan Dostanić prezadovoljan je ostvarenim rezultatima u 2008. godini.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U godini koja je završena prošle nedelje Srbija je imala dva predstavnika na Olimpijskim igrama u Pekingu, a na takmičenjima u zemlji i svetu biciklisti iz Srbije osvojili su dvadesetak medalja.

"Zadovoljan sam, ali kao sportista i sportski radnik uvek mislim da možemo bolje, iako i ovi rezultati služe na ponos klubovima, trenerima, sportskim radnicma i svim ljubiteljima sporta u Srbiji. Imamo više bodova u drumskom biciklizmu nego prošle godine, ali smo zadržali istu poziciju, a u planinskom biciklizmu Bojan Đurđić je 88. na svetu, što bi, da smo u olimpijskoj godini, bilo dovoljno za plasman na Igre", rekao je Dostanić.

Prvi čovek srpskog biciklizma kaže da je prethodne godine dosta urađeno i na organizacionom planu u savezu i u pripremi domaćih takmičenja.

"Ostvarili smo odličnu saradnju i sa državnim institucijama – Ministarstvom omladine i sporta, Olimpijskim komitetom Srbije, Sportskim savezom Srbije i Republičkim zavodom za sport, ali su nam se u akcijama pridružili i prijatelji biciklističkog sporta iz više uglednih firmi, od kojih smo u novcu, uslugama i materijalu dobili više od milion dinara".

Dostanić je najavio da će propusti u sprovođenju programa o omasovljenju biciklizma biti nadoknađeni.

"Raduje, ipak, da se i tu vidi napredak. Uoči Nove godine na pripremama je bilo više od 40 juniora i kadeta. Oni su budućnost, ne samo za London 2012. već i za Olimpijske igre 2016. godine", kaže Dostanić.

Dostanić je potvrdio da je BSS u potpunosti stao iza Ivana Stevića, u sporu najboljeg srpskog bicikliste sa Italijanskim olimpijskim komitetom zbog navodnog posedovanja, korišćenja i prodaje nedozvoljenih preparata.

"Stević se odmah žalio, naša biciklistička organizacija je apsolutno uz njega i ročište pred Sudom za arbitražu u sportu u Lozani biće održano narednog meseca. Koliko smo mogli da procenimo, u presudi ima mnogo propusta, od kojih je najdrastičniji da nikada nije dobio poziv za saslušanje, a da je postupak trajao četiri godine. Verujemo u povoljan ishod tužbe, jer Stević nikad nije imao mrlju u karijeri", rekao je Dostanić.

Ove godine biciklistički sport u Srbiji slavi 125 godina od osnivanja Prvog srpskog velosipedskog društva i taj jubilej biće obeležen kako i zaslužuje.

"Imamo bogat program obeležavanja jubileja kojim malo koji sport u Srbiji može da se pohvali. Tražićemo od Ministarstva za omladinu i sport da nam pomogne u dobijanju visokog pokroviteljstva, kakvo ta godišnjica i zaslužuje, pokušaćemo da izdamo prigodnu marku, a sva takmičenja u Srbiji biće u znaku jubileja. Biciklizam ovde ima bogatu tradiciju i ona nas obavezuje", kaže predsednik BSS.

Takmičarski ciklus počinje u februaru trkom u Egiptu, a selektor reprezentacije Srbije Radiša Čubrić je pripremio program za čitavu sezonu. Dostanić kaže da će prioritet biti Mediteranske igre, prvenstva Evrope i sveta, kao i Trka kroz Srbiju, koja ove godine slavi 70. godišnjicu.

Svetska ekonomska kriza osetiće se i u biciklističkom sportu Srbije.

"Naši asovi Ivan Stević i Predrag Prokić, koji su bili profesionalci u SAD, ostali su bez ugovora za ovu godinu, jer su im se ekipe ugasile, a istu sudbinu je doživeo i Marko Tomić, čiji se tim sa Krita raspao. Lepo bi bilo da nas kriza zaobiđe, ali smo realni. Posledice se već osećaju i u bogatoj Sloveniji, gde se ugasilo nekoliko timova, među njima čak i moćna Perutnina", rekao je Dostanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve