Nova vest
Pojedinačni sportovi

Utorak, 16.12.2008.

17:33

Muzeuv osuđen za doping

Belgijski sud proglasio je krivim bivšeg svetskog šampiona Johana Muzeuva i još devetoro ljudi zbog optužbi za doping.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Muzeuv i još trojica belgijskih biciklista su osuđeni na po deset meseci zatvora uslovno i novčanu kaznu od 2.500 evra. Lekar Hoze Landujt i maser Herman Verzele kažnjeni su jednogodišnjom suspenzijom i takođe sa po 2.500 evra.

Svih desetoro optuženih su osuđeni krivim za uvoz, posedovanje i korišćenje nedozvoljenih supstanci EPO i Aranespa. Još trojica biciklista su takođe dobili uslovne kazne zatvora.

Muzeuv je smatran za jednog od najboljih biciklista u poslednje dve decenije, a u januaru 2007. godine je priznao da je pred kraj karijere počeo da koristi nedozvoljena sredstva. Suđenje u Kortijku na zapadu Belgije počelo je pre više od godinu dana, ali je je ubrzo prekinuto i na nastavak se čekalo 11 meseci. Policija je četiri godine gradila slučaj koji je uključivao i prisluškivanje telefona i nekoliko pretresa kuća.

Belgijanac je 1996. godine bio svetski šampion na drumu, a dok je 1995. i 1996. godine je bio najbolji u Svetskom kupu. Takođe, trijumfovao je tri puta na najprestižnjijem na klasiku na svetu, trci Pariz – Rube, 1996, 2000. i 2002. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve