Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 23.07.2007.

04:24

Etapa Kontadoru, Rasmusen beži

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Španac Alberto Kontador ostvario je prvu etapnu pobedu na Tur d'Fransu, ali je najveći posao na usponu u Pirineje obavio Danac Mihael Rasmusen. Rasmusen je osvajanjem drugog mesta u 14. etapi povećao prednost u odnosu na najbliže rivale, i ona sada iznosi 2 minuta i 31 sekundu. Put od Mazamea do slavnog Plato d'Beija dug 197 kilometara sadrži dva izuzetna uspona, uključujući i onaj u samom finišu etape.

Rasmusen je kontrolisao čitavu etapu, a podršku su mu do prvog iskušenja na Port d'Pajeru pružali drugovi iz ekipe Rabobank. Kada su oni posustali, Rasmusen je ostao sâm u borbi sa petoricom velikih rivala. On i Kontador su se sa Karlosom Sastreom, Kadelom Evansom, Huanom Maurisiom Solerom i Livajem Liphajmerom smenjivali u kratkim napadima, a kada su u poslednjih pet kilometara dva pobednika etape odvojila, ostali ih nisu sledili.

Evans je prošao posebno loše – samo minut iza vodećeg posle hronometra u Albiju, on je izgubio dva minuta u finišu 14. etape i pao na poziciju tri, pola minuta iza Kontadora.

Potpuni debakl doživeo je Aleksandar Vinokurov. Favorit pre trke, on je u petoj etapi doživeo pad i povredu, koja ga je nekoliko dana ozbiljno mučila. Pobeda u 13. etapi u Albiju vratila je optimizam navijačima Kazahstanca, ali je u nedelju on na cilj stigao čak 28 minuta i 50 sekundi iza vodećeg tandema, pa je teško i zamisliti da bi ponovo mogao da se umeša u trku. Ovog puta nije imao ni sreće, jer ej jedna zastava ušla u točak njegovog klupskog druga, posle čega je i Vinokurov pao. To, međutim, nije mnogo uticalo na njegov veoma loš nastup u 14. etapi.

Dva člana njegove ekipe Astana još su u dometu – Andreas Kleden je peti sa četiri i po, a Andrej Kašečkin sedmi sa sedam minuta zaostatka za Dancem.

Generalni plasman:
1. RASMUSSEN Michael, RABOBANK, 64h 12'15"
2. CONTADOR Alberto, DISCOVERY CHANNEL TEAM, +2'23"
3. EVANS Cadel, PREDICTOR – LOTTO, +3'04"
4. LEIPHEIMER Levi, DISCOVERY CHANNEL TEAM, +4'29"
5. KLÖDEN Andréas, ASTANA, +4'38"
6. SASTRE Carlos, TEAM CSC, +5'50"
7. KASHECHKIN Andrey, ASTANA, +6'58"
8. ASTARLOZA Mikel, EUSKALTEL – EUSKADI, +8'25"
9. VALVERDE Alejandro, CAISSE D’EPARGNE, +9'45"
10. POPOVYCH Yaroslav, DISCOVERY CHANNEL TEAM, +10'55"

U ponedeljak se silazi u Fua, odakle 15. etapa ide do Ludenvije l'Lurona, 196 kilometara kroz Pirineje između Tuluza i Andore. Najveće iskušenje bicikliste očekuje pri usponu na Por d'Bale, na 160. kilometru. Tokom etape se nalaze i dva uspona prve i dva uspona druge kategorije.

U utorak je dan pauze, a u sredu se poslednji put ide u planine, kada će se na 52 kilometra iz francuske Baskije preći u špansku Navaru. Od četvrtka slede dve ravničarske etape, subotnji hronometar i konačni ulazak u Pariz, gde se završava 94 izdanje Trke oko Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve