Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 02.05.2022.

16:50

Istorijski uspeh srpskog badmintona

Na Evropskom prvenstvu u badmintonu za seniore u Madridu srpski takmičari ostvarili su veliki uspeh plasmanom među 16 najboljih u konkurenciji mešovitih parova.

Izvor: B92

Autor:B92

Istorijski uspeh srpskog badmintona
Foto: BSS

Mladi srpski reprezentativci su upisali još jedan sjajan nastup na Evropskom prvenstvu za seniore koje se ove godine odigralo u španskom Madridu od 25. do 30. aprila.

Mihajlo Tomić i Anđela Vitman su kao jedni od najmlađih takmičara na startu takmičenja pobedili favorizovane Irce Pola Rejnoldsa i Rejčel Darag. Od samog starta sureta, naš dubl delovao je samouvereno, što je dovelo do kreiranja rane prednosti koju su uspeli da održe do kraja prvog seta i naprave prvi korak ka pobedi rezultatom 21:15.

Nakon rezultatske klackalice na startu drugog seta, naš par je ponovo ostvario osetnu prednost od čak pet poena prednosti, ali je mali pad u igri bio dovoljan iskusnim Ircima da pokažu zbog čega se nalaze među 100 najboljih takmičara sveta, pa je prednost bila neutralisana, а razultat na semaforu je pokazivao neizvesih 19:19. U tim trenucima srpski takmičari su pokazali snažnu volju za pobedom sa kojom su u naredna dva poena prikazali sjajnu igru i ostvarili plasman među 16 najbolji parova Starog kontinenta rezultatom 21:19.

U osmini finala Tomić i Vitmanova su se susreli sa škotskim parom Adam Hol / Džuli Mekpirson, inače sedmim nosiocima turnira i pružili jak otpor, ali je 43. par sveta ipak bio prejak za naše mlade reprezentativce. Finalni rezultat tog susreta bio je 21:10; 21:14.

U konkurenciji ženskog singla, Marija Sudimac, poražena je od domaće takmičarke Beatriz Korales sa 2:0. Našoj reprezentativki nije bilo lako protiv nekadašnje 20. igračice sveta i španske publike koja ju je bodrila, ali je pružla dobar otpor i u pojedinim trenucima igre imala inicijativu, ali to nije bilo dovoljno za plasman u narednu rundu.

”Iako su naši reprezentativci ostvarili najbolji plasman ikada na Evropskom prvenstvu, ostaviću malu rezervu za zadovoljstvo jer je i kod Marija u singlu i kod Mihajla i Anđele u mešovitim parovma bilo previše nervoze. Svesni smo da je to sasvim normalno uzevši u obzir njihove godine i važnost takmičenja i siguran sam da ćemo to uskoro prevazići i samim time napasti još bolje plasmane. Medalja na Evropskom prvenstvu za seniore je svakako prvi sledeći veliki cilj Badminton saveza Srbije”, istakao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije, Milan Barbir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Biciklizam

Verhof "kišni čovek" Obrenovca

Pobednik kružne trke u Obrenovcu, kojom je otvoreno 18. izdanje Međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka", je Stefan Verhov iz holandskog tima Junivers.

Trka Beograd-Banjaluka

19:15

2 d

U fokusu

Vidi sve