Nova vest
Pojedinačni sportovi

Četvrtak, 07.08.2008.

13:55

Čarovac u osvajanju sedmog vrha

Basri Čarovac, priznati domaći i svetski alpinista, obavlja poslednje pripreme za osvajanje sedmog vrha Okeanije i Australije.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

On će ostvariti pohod na Karstens piramid, visok 4.884 metara.U ekspediciji koja bi, prema planu, trebalo da traje do 4. septembra, Čarovac kreće u petak iz Beograda preko Singapura za Džakartu. On je rekao da jedino od čega strahuje jesu nagle promene vremena na Karstensu zbog čega bi ekspedicija moga da bude produžena.

Reč je, ispričao je, o interkontinentalnoj ekspediciji u kojoj će mu društvo praviti jedan planinar iz Južnoafričke Republike i jedan kolega iz SAD.

Osvajanjem vrha Karstens piradmid, Čarovac će praktično zaokružiti ciklus od sedam najviših kontinentalnih vrhova sveta i biće jedini na prostoru bivših jugoslovenskih republika kome je to pošlo za rukom.

Do sada su, naime, iza njega ostali najviši svetski vrh i najviši vrh Azije - Mont Everest (8.848), Akonkagva (6.962) u Južnoj Americi, Mekinli (6.193) u Severnoj Americi, Vinson (4.897) na Antarktiku, Kilimandžaro (5.895) u Africi i Elbrus (5642) u Evropi.

Ono što ga na ovom putu očekuje su vrlo nepristupačni prilazi do podnožja planine. Prema saznanjima koje ima, do podnožja se prolazi kroz bespuća, i sela u kojima žive neprijateljski raspoloženi domoroci koji su ujedno i kanibali.

Predviđeno je da se do podnožja putuje sedam dana u odlasku i povratku, a za samo penjanje je planirano pet dana i isto toliko za spuštanje, rekao je Čarovac.

"To će biti u potpunosti alpinističko penjanje jer je planina stopostotno u steni", naveo je on napomenuvši da se pribojava lošeg vremena što bi ekspediciju moglo da oduži.

Budući da je vrh Karstons piramids u blizini Ekvadora vreme je nepredvidivo, pa, kaže, treba očekivati nagle promene sa snežnim i kišnim mećavama, sa velikom vlagom posebno u nižim delovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve