Šon Džonson

Reprezentacija: SAD
Sport: gimnastika
Rođena: 19. januara 1992, Ajova
Olimpijske igre: prvo učešće

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2008.

02:17

Default images

Takmičenje u gimnastici u Pekingu najavljeno je kao veliki duel domaćina Kine i Sjedinjenih Američkih Država, a glavna nada američke ženske gimnastike je 16-godišnja Šon Džonson. Džonsonova u Peking dolazi kao aktuelna svetska šampionka i dvostruka uzastopna šampionka SAD. Ovo joj je tek druga seniorska sezona i u Pekingu će debitovati na Olimpijskim igrama.

Američki mediji je porede sa Meri Lu, američkom gimnastičarkom sa Igara u Los Anđelesu, prvom gimnastričarkom van Istočne Evrope koja je osvojila zlato u višeboju. Džonsonova je gimnastikom počela da se bavi već u 3. godini, a pažnju je prvi put privukla 2005. godine, kada je zauzela 3. mesto u juniorskom prvenstvu SAD.



U naredne dve godine izgradila je reputaciju najbolje američke juniorke, a prelazak u seniorsku konkurenciju nije je sprečio da nastavi da niže uspehe.

Na prošlogodišnjim Panameričkim igrama ostvarila je do tada najveći uspeh, osvajanjem 4 zlatne medalje, u disciplinama višeboj, greda, dvovisinski razboj i u ekipnoj konkurenciji i sa takmičenja je otišla kao najuspešnija gimnastičarka.

Nastavila je da blista i na Svetskom prvenstvu u Štutgartu, sa 3 zlata, u višeboju, parteru i ekipnoj konkurenciji.
Olimpijska godina za Džonsonovu je počela padom u preskoku na Američkom kupu. Ipak, takmičenje je završila sa titulom u višeboju. Tri meseca kasnije, na prvenstvu SAD, osvojila je dva zlata, u višeboju i parteru, odnosno srebro na gredi.

Uz 18-godišnju naturalizovanu Ruskinju Nastiju Ljukinu, biće glavna uzdanica američkog ženskog tima, koji će pokušati da poboljša učinak od pre 4 godine, kada su Amerikanke osvojile jedno zlato i završile druge u ekipnoj konkurenciji. Od Džonsonove se očekuje zlato ne samo u ekipnoj konkurenciji, već i u pojedinačnim disciplinama.

Sa druge strane, protiv sebe će imati izuzetno motivisane Kineskinje, koje će uraditi sve da izbrišu sećanje na debakl iz Atine, kada su osvojile samo jednu medalju, bronzu, kao i Rumunke, koje su dominirale na prošlim Olimpijskim igrama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: