Nikolaj Andrijanov

Nikolaj Jefimovič Andrijanov, SSSR
Vladimir, 14. oktobar 1952.
Gimnastika
15 olimpijskih medalja (7 zlata, 5 srebra, 3 bronze)

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.08.2008.

15:46

Default images

Nikolaj Andrijanov je sovjetski gimnastičar koji drži rekord sa najviše osvojenih olimpijskih medalja među muškim sportistima. On je drugi na večnoj listi iza Larise Latinjine koja je u svojoj karijeri osvojila 18 olimpijskih odličja. Andrijanov je 1980. godine na Olimpijskim igrama u Moskvi položio zakletvu u ime svih olimpijaca.

1972. godine, Andrijanov je u Moskvi bio član sovjetskog tima koji je zauzeo drugu poziciju u ekipnom takmičenju. Iste godine on je osvojio zlatnu medalju na parteru i bronzu na preskok. Na narednim Igrama 1976. godine u Montrealu, Andrijanov je dostigao vrhunac svoje karijere. Pošto je u timskom takmičenju osvojio još jedno srebro on je u višeboju trijumfovao sa najvećom razlikom u 42-godišnjoj istoriji.



Potom je osvojio još pet odličja u pojedinačnim finalima – zlata u preskoku i krugovima, a ponovio je i trijumf na parteru. Srebro mu je pripalo na razboju, dok je do bronze stigao na konju sa hvataljkama.
Na domaćem terenu na narednim Igrama u Moskvi Andrijanov je konačno stigao do zlata u ekipnoj konkurenciji. Na tom takmičenju, on je dodao srebro u višeboju i još tri odličja, sa ponovljenim zlatom u preskoku, srebrom na parteru i bronzom na vratilu.

Oženio je još jednu poznatu sovjetsku gimnastičarku, dvostruku olimpijsku šampionku Ljubovu Burdu.

2001. godine ušao je u međunarodnu gimnastičku kuću slave, a od 2002. godine je u rodnom Vladimiru direktor gimnastičke škole za decu i mlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: