Karl Luis

Frederik Karlton Luis, SAD
Birmingem, 1. jul 1961.
Atletika
10 olimpijskih medalja (9 zlatnih i jedno srebro)

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.08.2008.

13:32

Default images

Međunarodni olimpijski komitet proglasio je Karla Luisa za najbolje sportistu prethodnog veka. Takođe ga je časopis „Sports Ilustrejtid“ izabrao za najboljeg olimpijca veka. Ove nagrade dovoljno govore o uspesima i dostignućima koje je Luis ostvario u svojoj 17-godišnjoj karijeri, tokom koje je dominirao u sprinterskim disciplinama i skoku u dalj. On je imao seriju od 65 uzastopnih pobeda u 10 godina u skoku u dalj, što je jedna od najdužih serija u sportu. Koliko je bio popularan govori i primer da je mladi vozač formule jedan Luis Hamilton koji je rođen odmah posle Olimpijskih igara u Los Anđelesu dobio ime upravo po legendarnom atletičaru.

Luis je svoju olimpijsku uspešnu seriju mogao da započne u Moskvi 1980. godine, da Sjedinjene Države nisu bojkotovale te Igre. Ipak, četiri godine kasnije izjednačio je uspeh Džesija Ovensa sa četiri zlata u Los Anđelesu na 100 i 200 metara, skoku u dalj i štafeti 4 x 100 metara. Na igrama u Seulu, Luis je odbranio titulu na 100 metara, pošto je pobednik Ben Džonson diskvalifikovan. Takođe je bio prvi u skoku u dalj, dok je na 200 metara zauzeo drugo mesto.



U Barseloni 1992. godine Luis je osvojio zlato u skoku u dalj, pošto je za tri centimetra pobedio svetskog rekordera Majka Pauela. Takođe je pomogao štafeti da obori svetski rekord, da bi u Atlanti jedva prošao američke kvalifikacije i kvalifikacije za finale i na kraju četvrti put osvojio zlato u skoku u dalj. Luis se penzionisao 1997. godine.
Luis potiče iz olimpijske porodice. Majka Evelin Loler se takmičila 1952. u Helsinkiju na 80 metara sa preponama, dok je sestra Kerol bila deveta na Igrama u Los Anđelesu u skoku u dalj. Iako nikada nije igrao organizovanu košarku u srednjoj školi ili na fakultetu, 1984. godine NBA ligaš Čikago Bulsi su ga draftovali kao 208. pika. Iste godine Majkl Džordan je bio pik Bulsa, a Luis nikada nije odigrao zvaničnu utakmicu u dresu Čikaga, niti bilo kod drugog NBA ligaša. Najbliže što je prišao NBA jeste 21. januara 1993. godine kada je pre duela Nju Džersi Nets – Čikago Buls pevao američku himnu i tokom stiha „and the rockets red glare“ mu je pukao glas. Kasnije se pravdao da mu se to dogodilo zato što je prethodnog dana u Beloj kući pevao na inauguraciji Bila Klintona.

1984. godine, Luis je bio i na draftu NFL, gde su ga u 12. rundi izabrali Dalas Kaubojsi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: