Majkl Džonson

Izvor: B92

Nedelja, 03.08.2008.

21:51

Default images

Majkl Dvejn Džonson bio je dominantna figura svetske atletike u poslednjoj deceniji 20-tog veka. Višestruki Olimpijski i svetski šampion.

Za velike atletske šampione se gotovo po pravilu moglo reći da su osim brzinom plenili i svojim stilom ili gracioznošću. Medjutim, za momka koji je rodjen u Dalasu, sve je moglo da se kaže, ali nikako i da je graciozan.

Sa karakterističnim stilom trčanja, kao da ima metlu ili dasku na ledjima, Majkl Džonson je izludjivao svoje protivnike neverovatnim ubrzanjem u završnicama trka.

Bio je dominantna figura na srednjim prugama, nepobediv na 200 i 400 metara. Vlasnik je i najboljeg rezultata svih vremena na 300 metara, disciplini koju IAAF ne priznaje.

Početak za Džonsona nije bio lak. Dolazi iz „kliše“ priče kada su tamnoputi američki atletičari u pitanju. Najmladji u sedmočlanoj porodici, pohadjao je Bejlor Univerzitet i mnogo obećavao u atletici. Ipak pred kvalifikacije za OI u Seulu, doživeo povredu stopala i odustao od tih Igara.

Medjutim, svet upoznaje velikog šampiona već 1991.godine kada je mogao da se fokusira samo na atletiku (diplomirao 1990.godine biznis na Bejloru). Postaje svetski prvak u Tokiju, i prvi atletičar svih vremena koji je bio prvi na listama 200 i 400 metara.

Počela je Džonsonova era...Osvojio je pet zlatnih medalja na Olimpijskim igrama. U Barseloni samo jednu u štafeti 4x400 metara. U Atlatni osvaja zlata i na 200 i na 400 metara, u Sidneju na 400 metara. Na ovaj konto dodajte 9 zlatnih medalja na Svetskim prvenstvima od 1991 do 1999.godine u Sevilji.



Svoju veličinu pokazao je i odricanjem od zlatne medalje u štafeti na OI u Sidneju, čim je čuo priznanje svog kolege Antonia Petigrua da se dopingovao.

Karijeru je skratio zbog serije povreda, danas je stručni konsultant na BBC-ju, piše i atletsku kolumnu za „Dejli Telegraf“. Takodje je i menadžer poznatog trkača Džeremija Vorinera. Našao je svoje mesto u atletskoj kući slavnih, a njegova trka na 200 metara 1996.godine na OI u Atlanti vodi se kao najsjajniji atletski trenutak u poslednjih 25 godina. I dalje drži svetske rekorde na 200 i 400 metara. Živi u Kaliforniji sa suprugom i ćerkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: