Mat Bjondi

Izvor: B92

Nedelja, 03.08.2008.

21:50

Default images

Ako je našim očevima plivački heroj bio veliki Mark Špic koji je osvojio sedam zlatnih medalja na OI u Minhenu, a nove generacije se dive Majkl Felpsu, onda je Mat Bjondi bio heroj generacija koje su rodjene 70-tih i 80-tih godina prošlog veka.

Metju „Met“ Nikolas Bjondi rodjen je kao i većina američkih plivača ( izuzev Felpsa koji je iz Mičigena) u Kaliforniji.

Ovaj sjajni plivač iz Palo Alta učestvovao je tri puta na Olimpijskim Igrama, i to 1984.godine u Los Andjelesu, 1988.godine u Seulu i 1992.godine u Barseloni.

Osvojio je ukupno 11 medalja u ta tri nastupa, ali u almanasima ostaje nastup i učinak sa OI u Seulu. Bjondi je prvi koji je bar po broju medalja, dostigao učinak Marka Špica osvojivši 7 odličja (kasnije je taj učinak nadmašio Felps sa 8 medalja u Atini),

Bjondi je Seul napustio sa 5 zlatnih medalja, uz 4 svetska rekorda.

Talenat je pokazivao još kao srednjoškolac (počeo kao vaterpolista) i student. Bio je NCAA plivač godine od 1985 do 1987.godine.

Lista rekorda, nagrada i uspeha Meta Bjondija je predugačka. Prvi je probio magičnu granicu od 49 sekundi na 100 metara slobodno, osvojio je 24 titule na nacionalnim šampionatima i to u tri discipline: 50, 100 i 200 metara slobodno.

Osvojio je devet zlatnih medalja na Panpacifičkim igrama, 6 zlatnih medalja na Svetskim šampionatima, i 8 zlatnih na Olimpijskim igrama.



Dokaz da i pored napornog treninga može da se uči je upravo Bjondi. Završio je prestižni Berkli. Trenutno živi na Havajima gde je profesor matematike.

Po mnogima najbolji sprinter svih vremena, a za sportiste poput Meta Bjondija se jednostavno kaže – veliki šampion!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: