Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 17.08.2008.

14:22

Nadal osvojio zlatnu medalju

Španski teniser Rafael Nadal osvojio je zlatnu medalju na OI, pošto je u finalu savladao Čileanca Fernanda Gonzalesa sa 2:1.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Rezultat po setovima bio je 6:3, 6:7, 6:3. Nadal će, uz osvojenu zlatnu medalju, od ponedeljka postati prvi igrač sveta, gde će naslediti Švajcarca Rodžera Federera. Bronzanu medalju na olimpijskom turniru osvojio je Novak Đoković.

Nadal je odlično počeo meč i već u drugom gemu prvog seta napravio je brejk, a zatim poveo sa 3:0.

Do kraja prvog dela meča Nadal je sigurnom igrom osvajao gemove na svoj servis, iako je propustio još nekoliko prilika da napravi brejk.

Gonzales je u drugom setu pružio mnogo jači otpor favorizovanom Špancu.

Čileanac je prvi gem dobio na svoj servis i od tog trenutka je diktirao tempo, ali je u 12. gemu drugog seta, kod vođstva 6:5, propustio dve set lopte.

To je iskoristio Nadal, vratio se rezultatski u igri i izborio taj-brejk.

Gonzales u taj-brejku nije imao šanse da zaustavi razigranog Španca koji je od prvog poena imao inicijativu i na kraju zasluženo došao do vođstva od 2:0 u setovima.

U trećem setu čileanskom teniseru je već ponestalo snage, a u četvrtom gemu Nadal mu je oduzeo servis bez izgubljenog poena i poveo
sa 3:1.

Gonzales je u šestom gemu imao poslednju šansu da napravi brejk i smanji na 3:4, ali se Nadal vratio od 15:40 i na kraju osvojio gem za prednost od 5:2.

U sledećem gemu, na Gonzalesov servis, Nadal nije uspeo da iskoristi tri meč lopte. Četvrtu priliku za pobedu, medjutim, Španac nije propustio i na svoj servis Nadal je stigao do zlatne medalje.

Nadal, koji će od sutra i zvanično preuzeti prvo mesto na svetskoj rang listi od Rodžera Federera, trijumfom u Pekingu osvojio je novih 400 ATP poena.

Gonzales je, zahvaljujući plasmanu u finalu, osvojio novih 280 bodova na rang listi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve