Nova vest
Olimpizam

Petak, 15.08.2008.

18:28

Novak popustio pred Nadalom

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da se plasira u finale teniskog turnira u Pekingu, pošto je u tri seta poražen od najboljeg igrača sveta Rafaela Nadala 6:4, 1:6, 6:4. Srbin je posle solidnog prvog seta odigrao fenomenalno u nastavku meča, ali u trećem setu nije uspeo da dođe do brejka, da bi na kraju zbog katastrofalne grešeke Špancu prepustio borbu za zlato. Protivnik Nadala u finalu biće Čileanac Fernando Gonzales, dok će se Đoković za bronzu boriti sa Džejmsom Blejkom.

Španac je fenomenalno počeo meč i odmah stigao do tri brejk lopte, ali Đoković uspeva da se odbrani spretnim napadima i prvim as udarcem. U poenu koji su savršeno odigrala oba tenisera, Đoković posle greške Nadala stiže do đusa, da bi potom usledio spektakularan tenis. Novak preko drugog asa uspeva da osvoji gem. Đokovića je servis odlično služio, ali je Španac ipak lakše osvajao gemove na svoj servis, i pri rezultatu od 2:2 stigao i do nove brejk lopte, koju koristi posle još jednog odličnog poena za prednost od 3:2. Španac je potom „ušao u seriju“, i uprkos odličnoj igri Đokovića stigao i do 5:2. Novak je uspeo da već u sledećem gemu dođe do dve brejk lopte, i svojom standardno dobrom forhend paralelom vrati jedan brejk. Ipak, uprkos odličnoj igri i kretanju, to nije bilo dovoljno da ugrozi Nadala, koji je stizao sve udarce i odličnim bekhendom zadavao mnogo muke našem teniseru. Posle nešto više od pola sata igre, Španac stiže do prednosti od 1:0 rezultatom 6:4.

Na početku drugog seta ponovo je viđena velika borba za svaki poen, gde bi uglavnom prevagnuo u trenutku malo brži teniser. Nekoliko loših poteza na mreži, kao i dva auta posle bekhenda Španca obezbedili su Đokoviću prednost od 2:0, a potom i 3:0. U nastavku seta Đoković je uspeo da se po jačini i kvalitetu igre sa osnovne linije izjednači sa Špancem, pa i da novim brejkom pokaže da može da bude superioran protivnik. Posle fenomenalne odbrane i dobro osmišljenih izlazaka na mrežu, Novak je pri velikoj prednosti od 5:1 servirao za izjednačenje u setovima. Osmi po redu as, kao i brza realiziacija poena pomogli su mu da već prvu šansu sjajnom bekhend paralelom iskoristi da bi drugi set završio rezultatom 6:1, i potpuno poremetio Španca.

U trećem setu oba tenisera igrala su slično, sa mnogo dugih poena i očekivanja greške protivnika. Do rezultata od 5:4 nije viđen brejk, a onda je Nadal dobio meč loptu na Novakov servis, koju Đoković spasava odličnom bekhend-dijagonalom, ali je potom usledio šok. Nadal je došao do nove meč lopte, Đoković je odlično napao, i primorao Španca da se povuče daleko iza osnovne linije i pokušava da vraća lopte. Nadal se upinjao da nekoliko puta zaredom uzvrati Đokoviću, koji je na kraju loptu zakucao u aut, i tako prepustio Špancu pobedu i plasman u finale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

446 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

3 h

U fokusu

Vidi sve