Nova vest
Olimpizam

Utorak, 05.08.2008.

12:10

Milorad Čavić

Milorad Čavić je jedan od najvećih aduta srpske ekspedicije u Pekingu. Momak koji je rodjen u Anahajmu u Kaliforniji 1984.godine prirastao je mnogima za srce u Srbiji , više nego brojni sportisti koji su rodjeni u ovoj zemlji, ne samo zbog svoje odluke da pliva i donosi medalje Srbiji, već i gestovima pored bazena.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Da izrasta u velikog šampiona videlo se još na prestižnom Berkliju, školi koja osim vrhunskog školovanja daje i jedan od najboljih plivačkih programa u SAD. Trenirao je kod Majka Botoma koji je «stvorio» mnoge šampione. U SAD je kao student već oborio rekord na 100 jardi leptir stilom.

Mnoge obrve u zemlji za koju ga vezuje samo poreklo, podigao je osvajanjem zlatne medalje (delfin) na EP u malim bazenima u Dablinu uz svetski rekord.

Od tada počinje njegova vladavina u malim bazenima, jer je 2006 u Helsinkiju odbranio titulu na 100 leptir, a godinu dana kasnije u Debrecinu ponavlja uspeh iz Irske i Madjarske. 2008.godinu pamtiće po tri detalja. Osvojio je zlato na EP u disciplini 50 leptir, ali je zbog majice «Kosovo je Srbija» nerazumno izbačen sa šampionata.

Drugi detalj je svakako pomoć države i firmi koje su napokon prepoznale i odlučile da finansijski stanu iza njega. Treće su Olimpijske igre... Sada već predstavlja svetski vrh, posebno u trkama leptir stilom, i ne bi bilo nikakvo iznenadjenje da se vrati u Srbiju kao osvajač medalje...Šta god uradio, ovu zemlju je već mnogo zadužio...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve