Nova vest
Olimpizam

Subota, 23.08.2008.

19:12

Nastavak sage Čavić-Felps

Na fotografijama kompanije Omega golim okom se ne vidi da je Majkl Felps sitgao pre Milorada Čavića na trci 100m delfin na Oi u šekingu

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Silvio Čijanes iz Omege, zvaničnog merača vremena na Olimpijskim igrama, ipak tvrdi da su rezultati jasni i da je srpski plivač ipak stigao kao drugi. "U trećem setu fotografija, gde je Felps levo, vidi se jasno da on snažno ulazi, dok Čavić upravo pristiže", izjavio je Čijanes.

Čijanes kaže da je, da bi se aktivirao senzor na tačpedu u bazenu, potreban pritisak od tri kilograma i da zbog toga nije dovoljno da se ploča na cilju u bazenu samo dodirne prstima.

"Ne možete samo da prstima dodirnete ploču, zaista morate da je pritisnete. Sve smo to objasnili odmah posle trke Čaviću i njegovom treneru".

Fotografije Omege načinjene su foto-aparatima koji su postavljeni direktno iznad ciljne linije pod odredjenim uglom, kako bi jednim snimkom mogle da obuhvate po dva plivačka reda. Čijanes kaže da je tačped glavni izvor za informacije o vremenu plivača, a da su fotografije tu samo kao pomoćno sredstvo. On tvrdi da je sve bilo jasno pet minuta posle trke.

Izvršni direktor Svetske plivačke federacije (FINA) Kornel Markulesku insistirao je da Omega, koja je inače jedan od Felpsovih sponzora, objavi fotografije foto-finiša.

"U ovom sportu nemamo foto-finiše kao u atletici, Ovde je bitno ko prvi dodirne tač-ped. Voda je ipak drugačija".

Zvanični rezultat posle te trke bio je da je Felps trijumfovao u vremenu 50,58 sekundi, dok je Čavić osvojio srebro sa stotinkom zaostatka.

To je Felpsu bilo sedmo zlato u Pekingu, čime je bio izjednačio rekord Marka Špica. Samo dan kasnije, Felps je osvojio i osmu zlatnu medalju u štafeti na 400 metara mešovito, čime je postao prvi sportista koji je osvojio osam zlata na jednoj Olimpijadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve