Nova vest
Olimpizam

Subota, 16.08.2008.

04:11

Srebro za Čavića, medalja za Srbiju

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Srpski plivač Milorad Čavić osvojio je drugo mesto u finalnoj trci na Olimpijskim igrama u Pekingu. Amerikanac Majkl Felps dobio je sedmu zlatnu medalju na Igrama, pobedivši našeg plivača za jednu stotinku, rezultatom 50,58, što je novi olimpijski rekord. Čavić je rezultatom 50,59 postavio novi evropski rekord. Bronza je pripala Endruu Loterstinu iz Australije, koji je za stotinku pobedio rekordera Iana Kroukera. Čavić je tako osvojio prvu medalju za samostalnu Srbiju u istoriji Olimpijskih igara.

Čavić je posle odličnog starta Iana Krokera preuzeo vođstvo i vodio od dvadesetog metra do poslednjeg zaveslaja.

U samom finišu Felps je uspeo da ga sustigne i da, bar po onome što je zvanično objavljeno, dodirne cilj stotinku pre našeg asa, iako je televizijska slika pokazivala drugačije.

Potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Predrag Manojlović izjavio je da je srpska delegacija u Pekingu tražila ponovni pregled završnice trke.

Felps je tako uspeo da izjednači skor Marka Spica, koji je u Minhenu 1972. godine osvojio sedam zlatnih medalja, a trka štafeta u nedelju može mu doneti i osmo zlatno odličje. Ukupno u karijeri Felps je osvojio 13 zlata. Amerikanac je svih šest do sada osvojenih medalja osvojio svetskim rekordima.

Još jedan od snimaka finiša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

592 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve