Nova vest
Olimpizam

Utorak, 05.08.2008.

17:10

Hong Kong - dah Zapada u biseru Istoka

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Hong Kong će biti domaćin konjičkih takmičenja. Ona će biti organizovana na dva mesta – Ša Tin (100x80m, 18 hiljada ljudi) će ugostiti preskakanje prepona i dresuru, a Bis River (5.7 km dužine, 10m širine) takmičare u kros kantriju.

Staniovnici Hong Konga tradicionalno nisu bili naročito vezani za konjički sport, ali je odluka da se tu organizuje olimpijsko takmičenje dovelo do toga da su sve javne konjičke škole u gradu bukirane mesecima unapred.

HK godišnje ugosti 30-40 konjičkih takmičenja, uglavnom na Bis Riveru. To je značajno doprinelo da lokalni sportisti podignu nivo takmičenja.

Oprema za skakačko takmičenje na Ša Tinu (ukupno oko 30 tona) stigla je tokom maja i juna iz Nemačke, gde su proizvedene prepreke. Do samog takmičenja neće biti poznat njihov završni izgled, ali su dizajneri otkrili da će osnovna boja biti crvena, u skladu sa kineskom tradicijom.

Hong Kong je grad smešten na Južnom kineskom moru, naslonjen na pokrajinu Guangžou. Sastoji se iz tri dela – ostrva Hong Kong, poluostrva Kaulun i Novih teritorija, u kojima se nalaze oba konjička borilišta, kao i trening centar. Sa gotovo 7 miliona stanovnika naguranih u samo 1104 kvadratna kilometra (u Srbiji je pet opština sa većom površinom – Kraljevo, Zrenjanin, Pirot, Knjaževac, Sombor), Hong Kong je po gustini naseljenosti u samom svetskom vrhu, iza Makaoa, Monaka i Singapuram, a na putu je i da postane osnova najvećeg svetskog megalopolisa – u četiri grada smeštena u samo 135 puta 50 kilometara (HK, Šenžen, Dongguan i Guangžou) već sada živi preko 43 miliona ljudi.

Na njegovu istoriju i razvoj odlučujuće uticalo 150 godina engleske vlasti, od 1846. do 1997. godine. Vraćen po isteku 99-godišnjeg najma, Hong Kong je pokazao da je moguće u istoj zemlji sprovoditi dva potpuno odvojena sistema. Nepromenljivost svih gradskih institucija, pravnog i ekonomskog sistema i sistema vlasti garantovana je bar do 2047. godine.

Do sredine XIX veka bio je mala ribarska luka, Englezi ga preuzimaju 1841. godine, tokom Prvog opijumskog rata, sledeće godine postaje formalno krunska kolonija, a 1898. potpisan je 99-godišnji najam na Nove teritorije. Preživeo je japansku okupaciju tokom Drugog svetskog rata, a pad Šangaja pod komunističku vlast 1949. godine pretvorio ga je u glavni poslovni centar regiona.

Geografski položaj uslovio je da je temperatura u Hong Kongu visoka tokom cele godine, a za vreme Olimpijskih igara najviša dnevna dostizaće redovno 30 stepeni. Pošto je za taj deo Azije karakteristična monsunska klima, a u periodu od maja do septembra grad dobije 80 posto padavina, kiša može uticati na takmičenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d