Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 24.08.2008.

17:06

Zatvorene 29. OI

Na stadionu "Ptičje gnezdo" svečano su zatvorene 29. Olimpijske igre na kojima je tokom 16 dana učestvovalo 10.500 sportista iz 204 zemlje.

Izvor: ČŽ

Autor: ČŽ

Default images

Zastavu Srbije koja je na Igrama osvojila tri medalje - srebrnu u plivanju i bronzane u tenisu i vaterpolu, na ceremoniji zatvaranja nosio je odbojkaški reprezentativac Saša Starović. Predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog proglasio je Igre u Pekingu zatvorenim i pozvao sve sportiste da "proslave dolazak nove 30. Olimpijade".

"Zahvaljujući Kini proživeli smo u Pekingu magičnih 16 dana. Kroz ove Igre svet je mnogo naučio od Kine, ali i Kina od sveta", rekao je Rog i poželeo da u svim sportistima "i dalje živi olimpijski duh".

Predsednik Organizacionog odbora Igara u Pekingu Liju Dji zahvalio se sportistima iz celog sveta na "borbenosti, fer pleju i sportskom duhu".

"Igre u Pekingu bile su test za Kinu i dokaz da je naša zemlja važan član olimpijske porodice. Igre su bile velika proslava mira i ljubavi medju ljudima", istakao je Liju Dji.

Oko 7.000 vežbača učestvovalo je u spektaklu zatvaranja Igara, prenoseći osnovnu poruku - ponovno ujedinjenje.

Uz tradicionalni kineski bubanj i zvuk zvoncića nekoliko stotina vežbača započeo je "epilog" kineske olimpijske "priče".

"Stranica" je bila na trenutak zatvorena, da bi na centralni teren "provalila" reka od nekoliko hiljada sportista iz svih zemlaja učesnica, praveći veliku svetsku žurku.

Na red su potom došli predstavnici volontera, ljudi koji su činili dušu ovih Igara. Čak milion dobrovoljaca je pomoglo u višemesečnim pripremnama Igara u Pekingu. Njima su se buketima cveća zahvalili sportisti predvodjeni bivšim olimpijskim šampionom u plivanju Aleksandrom Popovim, koji su izabrani u Sportsku komisiju MOK.

Potom je simbolično točak istorije pomeren unapred - u 2012. godinu, kada će novi domaćin Igara biti London.

Posle primopredaje olimpijske zastave izmedju gradonačelnika Pekinga i Londona, Guo Djinlonga i Borisa Džonsona, na stadion je ušao veliki crveni "dabldeker". Simbol Londona se potom transformisao u zeleni fudbalski stadion na čijem krovu se pojavio jedan od najboljih fudbalera današnjice Dejvid Bekam i - degažirao "bubamaru" u publiku.

Pre njegovog pojavljivanja, gitarista legendarne rok grupe Led Cepelin, Džimi Pejdž, odsvirao je čuveni hit iz sedamdesetih godina "Puno ljubavi".

Ponovo su zatim Kinezi vratili "točak" u 2008. godinu i uz pomoć 396 vežbača napravili postolje olimpijske vatre, poručivši time da olimpijski duh u ljudima gori poput plamena...Potom su postolje plamena preobrazili u "Kulu sreće" i okružili je sa pet krugova koji nose ne samo olimpijsku, već i kinesku simboliku sreće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve