Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 04.08.2008.

07:02

Trampolina

Prisustvo na Olimpijskim igrama: 2 puta (2000, 2004)
Discipline: muškarci i žene pojedinačno
Najuspešniji takmičari: Aleksanadar Moskalenko, Rusija (zlato i srebro), Karen Kokburn, Kanada (srebro i bronza na OI, zlato na SP 2008)
Srbija/Jugoslavija i trampolina: nismo imali predstavnike

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Osnovna pravila: Takmičenje u trampolini jedna je od tri grane gimnastike koja je zastupljena na Olimpijskim igrama. Kao i u ostalim granama, takmičari dobijaju od sudija ocene, od kojih je maksimalna deset. Uz izvođenje ocenjuje se i težina izvedenih elemenata. Sudija je sedam, od čega dvoje ocenjuje težinu, a petoro izvođenje. Najniža i najviša ocena za izvođenje se odbacuju, a ostale tri saberu sa ocenama za težinu. Ako je rezultat izjednačen, uključuju se i dve odbačene ocene.

Postoje četiri obavezna elementa u svakoj vežbi:
1. Doskok na leđa ili prednji deo tela,
2. Salto ili dupli salto sa okretom od najmanje 540 stepeni (ime tog elementa je Rudolf),
3. Dupli salto unapred ili unazad, sa ili bez okreta,
4. Dupli salto unapred ili unazad, sa okretom od najmanje 360 stepeni (u žargonu Flifi)

U kvalifikacijama svaki gimnastičar na trampolini izvodi obavezni program, koji se sastoji iz elemenata poređanih po zadatom redu, i slobodni program, koji mora sadržati ukupno 10 obavezno različitih elemenata, unapred prijavljenih, ali izvedenih po sopstvenoj želji. Najboljih osam ide u finalnu rundu, u kojoj gimnastičar izvodi novi slobodni program.



Sama trampolina sastoji se od metalnog okvira i veoma tankog zategnutog najlona. Okvir je dugačak 5,05 metara, širok 2,91m, a visok 115,5 centimetara, dok je najlon debeo 6 milimetara. Osim pri usponu na trampolinu, noge moraju biti spojene, a stopala ispravljena.

Istorija sporta: Trampolina je nastala na osnovu ideje cirkuskog umetnika De Trampolina, koji je 30-ih godina XVIII veka shvatio da se sigurnosna mreža, koja obezbeđuje artiste tokom tačke, i sama može da posluži za odskakanje. Ubrzo su osmišljeni atraktivni programi, koji su uključivali preskakanje niza cirkuskih životinja.

Trampolina u obliku sličnom današnjem razvijena je tokom 30-ih godina, a stvorio ju je američki gimnastičar Džordž Nisen. U civilstvu je najpre korišćena za zabavu, ali su je NASA i Američko ratno vazduhoplovstvo koristili za vežbe pilota i astronauta.

Od kraja 40-ih godina prošlog veka u Americi su počela sportska takmičenja, koja se ubrzo šire u Evropu. Od 1964. redovno se održavaju svetska prvenstva, a iste godine sedam nacionalnih saveza stvorilo je Svetsku federaciju.

Tokom vremena trampolina je izgubila popularnost u Americi zbog čestih povreda i sa njima povezanih tužbi, a potpuni primat preuzela je Evropa. Međunarodna federacija za trampolinu postala je deo Međunarodne gimnastičke federacije 1999. godine.

Olimpijska istorija: Trampolina je jedan od najmlađih olimpijskih sportova. Debitovao je na Igrama u Sidneju pre osam godina, kada su u obe konkurencije pobede zabeležili Rusi. Dobre rezultate na dva olimpijska takmičenje ostvarili su i Kanađani, Nemci i Ukrajinci.

Rusija i Kanada osvojili su po 3, Ukrajina i Nemačka po dve, a Kina i Australija po jednu medalju. Kineski, japanski i ruski takmičari najveći su favoriti u Pekingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve