Subota, 23.08.2008.

19:12

Nastavak sage Čavić-Felps

Na fotografijama kompanije Omega golim okom se ne vidi da je Majkl Felps sitgao pre Milorada Čavića na trci 100m delfin na Oi u šekingu

Izvor: B92

Nastavak sage Èaviæ-Felps IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandra

pre 15 godina

Svaka cast Cavicu koji je sjajno plivao tu trku,Majkl Felps je ipak pravi sampion!Ako neko moze da se suprotstavi pravom sampionu Felpsu to je Milorad Cavic!!!

Gost

pre 15 godina

Napravli ljudi citav sajt o ovom dogadjaju i tamo je sve lepo objasnjeno:
http://www.001ofasecond.com/
Nakon svih spekulacija i fotografija ono sto niko ne pominje su pravila FINA-e da se senzor mora dodirnuti ISTOVREMENO sa obe ruke. Pogledajte pravila na sajtu:
http://www.fina.org/project/index.php?option=com_content&task=view&id=45&Itemid=119
i posebno procitajte pravilo SW 8.4
Niko me ne moze ubediti da je Phelps senzor dodirnuo istovremeno sa obe ruke. Ako je i eventualno desnom rukom stigao pre Cavica, levom sigurno nije, dok je nas Cavic regularno uplivao sa obe ruke.

gavra

pre 15 godina

Cekaj bre od kad je to u plivanju postalo bitno ko ima vise snage u odnosu na to ko je stigao prvi?Koliko ja vidim OI se izgleda odrzavaju samo da bi pokazale koliko su amerikanci superiorniji u odnosu na ostale(pokazale pre svega samim amerima a ne ostalima).To me pomalo podseca na Hitlera iz 1936-te.Mozda gresim ali ja jos nisam cuo da su ameri u bilo kojem sportu podvrgnuti anti-doping kontroli.Mislim stvarno OI postaju koliko smesne toliko i zalosne,sponzori OI su Koka kola,Visa,Omega i ko zna ko sve ne jos.Kakve veze velike kompanije imaju sa OI i olimpijskim duhom.Jasno je da kompanije sve sto rade rade zarad profita,onda kako da ne pomislim da to nisu bas cista posla u pitanju.Btw,stvarno mi nije jasno kako "sportovi" poput skakanja na trampolini,hokeja na travi i voznje BMX biciklima ima sa olimpijadom.Ko zna mozda su i u staroj Atini vozili BMX.Jos malo pa ce olimpijski sport postati i zmurke,skolice,corave bake,ledeni cikica a bogami i hrkljus.

suboy

pre 15 godina

a sad svi iz "Omege" da krenu lepo na casove engleskog jezika! pa da nauce sta je razlika izmedju "touch" i "push" (za one slabije: dodirnuti i pritisnuti). a ne bi skodilo ni malo fizike, koliko ja znam sila se ne meri u kilogramima...

jupi, opet doping

pre 15 godina

phelps je dopingovan kao i svaki amerikanac koji je osvojio medalje, samo sto im niko nista ne sme. Nasi i treba da se zale, neka zauvek ostane mrlja na toj 7. zlatnoj medalji "Klempavog". Cavic je pravi sampion!!!!

Rare

pre 15 godina

Pogledao sam šta piše na Omega sajtu u vezi tastera. Taster je sposoban da meri 1/1000 deo sekunde, pa tako i meri, i na osnovu bilo koje razlike u vremenu makar ona bila 1/1000 deo sekunde proglašava pobednika. Medjutim (sve ovo pise na Omega sajtu) pobednik se odredjuje na osnovu 1/100 jer je gradjevinski nemoguce napraviti sasvim jednake dužine staza. Ta greška u dužini staza (jedna je neki deo milietra duža od druge) se pokriva merenjem u stotinkama. Drugim rečima, razlika od jednog hiljaditog dela sekunde je dovoljna da aktivira jedan taster pre drugog, ali svaka razlika koja je ispod jednog stotog dela ne bi smela da se računa kao razlika jer je moguće da je nastala usled nejednakih dužina staza. Obzirom da je taster izmerio i zabeležio razliku u hiljaditinkama, bilo bi zanimljivo čuti kolika je ona u korist Felbsa. Deset hiljaditih je jedna stotinka (za one koji sa tim muče muku :))
Na sajtu FINE se kaže da su fotografije zvaničan način za proglašenje pobednika u slučaju da je uložena žalba (inače je to taster). Ne pominje se da je preko njih ¨nemoguće¨ utvrditi pobednika (zbog preloma svetlosti i slične teorije), naprotiv fotografije se navode kao regularan i jedini način za utvrdjivanje pobednika u slučaju žalbe. Što je jedino i logično, u krajnjoj liniji taster (ipak) može i da se pokvari, ne reaguje...te fotografije je navodno videla srpska delagicija, ali se istovremeno one ne objavljuju, mada na Omega sajtu piše da je Omega dužna da se postara da svi podatci o merenjima na trkama budu dostupni uvidu javnosti.

Bole

pre 15 godina

Pa niste fer. Okacili ste sliku koja nista ne govori. Ko je imao priliku da vidi na netu sliku Omege, a nije problem na googlu pronaci istu, moze i sam da vidi da je phelps prvi. Kraj sage. To je to. A 1 stotinka je nesto sto ljudsko oko ne moze da vidi. Danas je na dvojcu ekipa dobila za 1 hiljditi teo sekunde. Kako to nikome ne smeta? Bravo Cavicu za srebro. To je super ali nisi trebaoda odustajes od drugih disciplina. Phelps je ipak plivao svakog dana.

Red Devil

pre 15 godina

Ljudi, ja sam na jednom sajtu gledao do najsitnijeg detalja usporen snimak finisa trke iz ugla podvodne kamere na kojem se jasno vidi, fragment po fragment, da je Cavic prvi dorinuo tacped prstima a Felps prvi sa obe ruke. Caviceve ruke su u sledecem delicu sekunde dodirnule tacped - to je ta jedna stotinka za koju je izgubio zlato. Potrebno je sa obe ruke dodirnuti tacped i postici pritisak od 3kg jer kao sto je doticni gospodin takodje izjavio, masu od par stotina grama proizvode i talasi koji se stvaraju prilikom ulaska u cilj i zato dodir vrhovima prstiju koji proizvodi istu toliku masu NIJE DOVOLJAN da se aktivira senzor.
To zna i Cavic, zato je i rekao da ce zaliti sto nije jace usao u finis. Cavic je klizio ka tacpedu (kako se obicno i ulazi u cilj leptir stilom) a Felps je, videvsi da ce izgubiti, potpuno instinktivno umesto jednog dugog zaveslaja napravio dva kraca i tako u idealnoj putanji usao u cilj.
Ono sto me frapira je kolicina gluposti glede navodne "zavere". Pa rezultati trke izasli su na semaforu istog momenta kada se trka zavrsila, zar teoreticari zavere stvarno misle da je u tom jednom sekundu neko na nekakvom kompjuteru to mogao da prepravi!? Kao da slusam drugi dnevnik iz Slobine ere.

Ivona

pre 15 godina

Najludje od svega je sto su ovi ipak priznali da je Cavic stigao prvi. Ovo je valjda jedini sport u kome zlato ne uzme onaj koji stigne prvi. A sada ozbiljno, sta je tu je, a sa ovim saznanjem Phelps ce svu snagu uloziti u ovu disciplinu sto je i rekao na Eurosportu, zapostavice duze trke i probati da obori jedini preostali svetski rekord.

Vahid

pre 15 godina

Niko nikome ne moze da zabrani da navija za koga hoce. Felps je stigao prvi i pored svih trka koje je pre imao inace da mu je ovo bila trka za 2. a ne 7. zlato Felps bi pobedio Cavu najmanje za 1/2 duzine tela.

moa

pre 15 godina

Kao da je Cavic prvi put usao u bazen pa ne zna kojom jacinom treba da pritisne....svasta...covek tolike godine pliva a sad ispade da nije znao elementarnu stvar...neverovatno!

@Vlada

pre 15 godina

Koliko ja vidim po rezultatima, Kina je NAJJACA olimpijska nacija, a ne amerika. Sto se tice touchpad-a, ili je registrovan Cavicev kontakr ili nije. Ako nije, onda zvanicno i nije stigao na cilj. (?????)A ako jeste, onda je prvi. A Bolt nije amerikanac, nego Jamajcanin!!!

Pera Postar

pre 15 godina

Neki likovi su postavili sajt na kome su pokusali da razjasne sve okolnosti. Po njima nema sumnje da je Cavic stigao prvi
http://www.100thofsecond.com

GoranSD

pre 15 godina

Rezultat i vreme su izašli istog momenta kad je završena trka.Možda sekund je trebalo.Ko je za to vreme mogao bilo šta da namešta?
Sila od 3kg nije nešto posebno.Plivač manje više momentalno pri dodiru ostvaruje tu silu.To su verovatno tako odredili da ne bi voda ili jači talas pre vremena aktivirao taj taster.Moguće je ,doduše, da su recimo istovremeno dotakli taster a da je Felps dobio stotinku zato što je većom silom naleteo jer je Čavić praktično usporavao dok je Felps naišao svom snagom.Moglo je i da bude suprotno ali nije.I na ovoj slici se vidi koliko još treba Čaviću da "dopluta" do cilja dok je Felps u zamahu.
Uostalom kad se pogleda snimak dva metra pre kraja se čini da ga je Felps sustigao.Pogotovu kad se pogledaju njihove glave.Utisak da je Čavić bio brži dakle stvara položaj njegovog tela(ispravljene ruke) i Felpsovog(ruke u zamahu povijene).
Sve u svemu,golim okom se nije mogla videti razlika(podvodni snimak) a sve ostalo je na mašini koja ne greši.
Uostalom i za treće mesto je odlučivala stotinka kao u još jednoj( a možda i više) pobednika pa se niko nije bunio.
Čaviću svaka čast i na plivanju i na reakciji.Ovoga puta se pokazao kao zreo mladić i drago mi je da je nešto naučio posle onoga što mu se desilo na EP.Biće još trka.

Joao

pre 15 godina

Ovo je jedan od onih dogadjaja koji ce vremenom uci u legendu. Uvek ce se govoriti da je Felps osvojio 8 zlatnih medalja u Pekingu, ali ce ova, sedma po redu, biti prepricavana kao predmet moguce sumnje. Desilo se kako se desilo. Mnogo je vise onih koji zele da veruju da je Felps potukao rekord Marka Spica, nego onih koji misle da ga je "samo" izjednacio. Video sam to sto sam video, izgledalo je kako je izgledalo, ali presudjeno je u korist Felpsa. Pa... mozda je tako i bilo. Ipak jedna stvar mora da se stavi pod lupu. Da li sluzbeni merac vremena, sme da sponzorise sportistu ciji rezultat odredjuje. Sve sem NE je problematican odgovor!

statista

pre 15 godina

@bane i @miro
Ja i da mislim isto kao i vi nikada to ne bih javno rekao. Radi se o elementarnoj pristojnosti i elementarnom ali zaista najosnovnijem i najbanalnijem patriotizmu.
Mislim, ima nas raznih ali zaista ponekad se zapitam gde su granice

tosha

pre 15 godina

Da je bilo ko drugi u pitanju sem Amerikanaca, to bi sigurno bio sukob interesa. Firma koja zvanično mjeri vrijeme je sponzor učesnika u trci. Kako da takvo nešto ne budi sumnju u regularnost.

Irene_A

pre 15 godina

Nista nije sumnjivije od izjave da je 'sve bilo jasno posle 5 minuta'. Jer se vec danima vodi rasprava, i ko god kaze da se jasno vidi sa slika ko je pobedio taj laze.

Takodje, izgleda da je neko imao vec gotovo spremno objasnjenje zasto je Phelps pobedio.
Ne znam, razmisljam da sam ja na mestu clana komisije, verovatno bih rekla nesto kao: ljudi, nemam pojma, slike nisu jasne ali jedino sto imamo je taj tacped.
I nema veceg dokaza da i oni veruju da je Cavic pobedio od njihove potrebe da to objasne na drugi nacin, tj. putem pritiska.
Uostalom, cela ta stvar sa pritiskom bi trebalo da se kaze plivacima pre, a ne posle trke.
Ovo je takmicenje u tome ko stize prvi, a ne u tome ko jace pritisne. Za jacinu ima druga disciplina i zove se dizanje tegova.
Da se ja nesto pitam, istrazila bih kako je moguce namestiti te omegine casovnike i da li je ljudski faktor i uplitanje moguce. Ako jeste, onda bih pokrenula istragu (ali ne javnu nego tajnu) kako je to moguce muvati. Naci ljude koji su tu radili itd.
Jer ako nije moguce promeniti vreme, onda tu nema sta dalje da se prica o konfliktu interesa sa Omegom i slicno.

Milan

pre 15 godina

Majkl Felps je upravo kupio sebi stan od milion i po dolara, a o nasem Čaviću niko ne brine:

http://www.blic.co.yu/sport.php?id=54066

Urke

pre 15 godina

Hm...Hm...Hm...i sto puta "Hmmmm"...Silvijo Čijanes iz "Omege" kaže:"Ne možete samo prstima da dodirnete ploču, zaista morate da je pritisnete.Sve smo to objasnili odmah posle trke Čaviću i njegovom treneru."Da bi se zatim obratio IZVRŠNI DIREKTOR SVETSKE PLIVAČKE FEDERACIJE-FINA(namerno velikim slovima)Kornel Markulesku i rekao:"U ovom sportu nemamo foto finiše kao u atletici, ovde je bitno ko PRVI DODIRNE tač ped.Voda je ipak drugačija."Iskren da budem, ako izvršni direktor "FINA" ne zna kako funkcionišu ploče za merenje vremena onda.....Onda je pobednika trebao da odredi uvek objektivni i nepristrasni Duško Korać!I na kraju jedno veliko "HMMMM....".

Miscellaneous

pre 15 godina

U najmanju ruku trebali su da podele zlato ali to vishe nije toliko bitno vec...
Po pravilima FINE da bi zaustavljanje sata bilo regularno plivac mora taster pritisnuti sa obe ruke.Na svim slikama se jasno vidi da je Felps to uradio jednom rukom(levom) i time i stekao prednost od 4,7mm kako je Omega objavila.
To je ono zbog cega ga treba diskvalifikovati ali ko da se zamera USA vladi.
Zato i sam Cavic ne zeli da se zamera jer zamislite sta bi ga docekalo u USA.A ipak je to zemlja koja mu je toliko pruzila.
Olimpijske igre postaju smesne!!!

Ivan

pre 15 godina

"U trećem setu fotografija, gde je Felps levo, vidi se jasno da on snažno ulazi, dok Čavić upravo pristiže", izjavio je Čijanes.
Ovo me nikako nije ubedilo. Pusti ti to sto neko snazno ulazi a neko pristize...na ovoj slici se ni pod razno ne vidi da je Felps pre stigao. A tu trecu sliku koju spominjete nigde do sada niste objavili..., tj. necete ni da je objavite.
Logicnije mi je objasnjenje da je potreban dodir od 3 kg na tacped da bi se aktivirao. Dakle...mozda je jedino tu Cavic pogresio sto nije jace udario u tacpad.
Ali se pitam...ako neko pre stigne recimo za sekund...a ne dodirne dovoljno jako tacpad zar je i tada drugi..!!???

nex

pre 15 godina

Daj bre pustite vise to, Milorade treniraj i u Rimu pokusaj da ga dobijes, a Felpsu svaka cast stvarno je najbolji plivac svih vremena.

Vlada

pre 15 godina

Znaci Chavke je ipak stigao prvi...
Nema sta, to je objektivan utisak i posle svih snimaka, drugo je sad to sto je potrebno 3 kg pritiska da biste bili prvi...To je problem FINE sto ne zna da ugradi uredjaje koji ce utvrditi ko je prvi u ovakvim situacijama. Nema ovde nikakve zavere, USA je najjaca olimpijska nacija, Bolt je najbrzi na kopnu, Felps u vodi, svidjalo se to nekome ili ne. Voleo bih samo da nam kazu koliko je puta Felps isao na doping kontrolu, jer je Bolt isao 4 puta...po tim kriterijumima, Felps treba da je otisao minimum 9 puta a nije verovatno ni 2 puta bio na doping kontroli. Pitajte se zasto je to tako...pomoc publike: boja koze.

Vlada

pre 15 godina

Znaci Chavke je ipak stigao prvi...
Nema sta, to je objektivan utisak i posle svih snimaka, drugo je sad to sto je potrebno 3 kg pritiska da biste bili prvi...To je problem FINE sto ne zna da ugradi uredjaje koji ce utvrditi ko je prvi u ovakvim situacijama. Nema ovde nikakve zavere, USA je najjaca olimpijska nacija, Bolt je najbrzi na kopnu, Felps u vodi, svidjalo se to nekome ili ne. Voleo bih samo da nam kazu koliko je puta Felps isao na doping kontrolu, jer je Bolt isao 4 puta...po tim kriterijumima, Felps treba da je otisao minimum 9 puta a nije verovatno ni 2 puta bio na doping kontroli. Pitajte se zasto je to tako...pomoc publike: boja koze.

Miscellaneous

pre 15 godina

U najmanju ruku trebali su da podele zlato ali to vishe nije toliko bitno vec...
Po pravilima FINE da bi zaustavljanje sata bilo regularno plivac mora taster pritisnuti sa obe ruke.Na svim slikama se jasno vidi da je Felps to uradio jednom rukom(levom) i time i stekao prednost od 4,7mm kako je Omega objavila.
To je ono zbog cega ga treba diskvalifikovati ali ko da se zamera USA vladi.
Zato i sam Cavic ne zeli da se zamera jer zamislite sta bi ga docekalo u USA.A ipak je to zemlja koja mu je toliko pruzila.
Olimpijske igre postaju smesne!!!

Ivan

pre 15 godina

"U trećem setu fotografija, gde je Felps levo, vidi se jasno da on snažno ulazi, dok Čavić upravo pristiže", izjavio je Čijanes.
Ovo me nikako nije ubedilo. Pusti ti to sto neko snazno ulazi a neko pristize...na ovoj slici se ni pod razno ne vidi da je Felps pre stigao. A tu trecu sliku koju spominjete nigde do sada niste objavili..., tj. necete ni da je objavite.
Logicnije mi je objasnjenje da je potreban dodir od 3 kg na tacped da bi se aktivirao. Dakle...mozda je jedino tu Cavic pogresio sto nije jace udario u tacpad.
Ali se pitam...ako neko pre stigne recimo za sekund...a ne dodirne dovoljno jako tacpad zar je i tada drugi..!!???

Urke

pre 15 godina

Hm...Hm...Hm...i sto puta "Hmmmm"...Silvijo Čijanes iz "Omege" kaže:"Ne možete samo prstima da dodirnete ploču, zaista morate da je pritisnete.Sve smo to objasnili odmah posle trke Čaviću i njegovom treneru."Da bi se zatim obratio IZVRŠNI DIREKTOR SVETSKE PLIVAČKE FEDERACIJE-FINA(namerno velikim slovima)Kornel Markulesku i rekao:"U ovom sportu nemamo foto finiše kao u atletici, ovde je bitno ko PRVI DODIRNE tač ped.Voda je ipak drugačija."Iskren da budem, ako izvršni direktor "FINA" ne zna kako funkcionišu ploče za merenje vremena onda.....Onda je pobednika trebao da odredi uvek objektivni i nepristrasni Duško Korać!I na kraju jedno veliko "HMMMM....".

GoranSD

pre 15 godina

Rezultat i vreme su izašli istog momenta kad je završena trka.Možda sekund je trebalo.Ko je za to vreme mogao bilo šta da namešta?
Sila od 3kg nije nešto posebno.Plivač manje više momentalno pri dodiru ostvaruje tu silu.To su verovatno tako odredili da ne bi voda ili jači talas pre vremena aktivirao taj taster.Moguće je ,doduše, da su recimo istovremeno dotakli taster a da je Felps dobio stotinku zato što je većom silom naleteo jer je Čavić praktično usporavao dok je Felps naišao svom snagom.Moglo je i da bude suprotno ali nije.I na ovoj slici se vidi koliko još treba Čaviću da "dopluta" do cilja dok je Felps u zamahu.
Uostalom kad se pogleda snimak dva metra pre kraja se čini da ga je Felps sustigao.Pogotovu kad se pogledaju njihove glave.Utisak da je Čavić bio brži dakle stvara položaj njegovog tela(ispravljene ruke) i Felpsovog(ruke u zamahu povijene).
Sve u svemu,golim okom se nije mogla videti razlika(podvodni snimak) a sve ostalo je na mašini koja ne greši.
Uostalom i za treće mesto je odlučivala stotinka kao u još jednoj( a možda i više) pobednika pa se niko nije bunio.
Čaviću svaka čast i na plivanju i na reakciji.Ovoga puta se pokazao kao zreo mladić i drago mi je da je nešto naučio posle onoga što mu se desilo na EP.Biće još trka.

Irene_A

pre 15 godina

Nista nije sumnjivije od izjave da je 'sve bilo jasno posle 5 minuta'. Jer se vec danima vodi rasprava, i ko god kaze da se jasno vidi sa slika ko je pobedio taj laze.

Takodje, izgleda da je neko imao vec gotovo spremno objasnjenje zasto je Phelps pobedio.
Ne znam, razmisljam da sam ja na mestu clana komisije, verovatno bih rekla nesto kao: ljudi, nemam pojma, slike nisu jasne ali jedino sto imamo je taj tacped.
I nema veceg dokaza da i oni veruju da je Cavic pobedio od njihove potrebe da to objasne na drugi nacin, tj. putem pritiska.
Uostalom, cela ta stvar sa pritiskom bi trebalo da se kaze plivacima pre, a ne posle trke.
Ovo je takmicenje u tome ko stize prvi, a ne u tome ko jace pritisne. Za jacinu ima druga disciplina i zove se dizanje tegova.
Da se ja nesto pitam, istrazila bih kako je moguce namestiti te omegine casovnike i da li je ljudski faktor i uplitanje moguce. Ako jeste, onda bih pokrenula istragu (ali ne javnu nego tajnu) kako je to moguce muvati. Naci ljude koji su tu radili itd.
Jer ako nije moguce promeniti vreme, onda tu nema sta dalje da se prica o konfliktu interesa sa Omegom i slicno.

nex

pre 15 godina

Daj bre pustite vise to, Milorade treniraj i u Rimu pokusaj da ga dobijes, a Felpsu svaka cast stvarno je najbolji plivac svih vremena.

tosha

pre 15 godina

Da je bilo ko drugi u pitanju sem Amerikanaca, to bi sigurno bio sukob interesa. Firma koja zvanično mjeri vrijeme je sponzor učesnika u trci. Kako da takvo nešto ne budi sumnju u regularnost.

Joao

pre 15 godina

Ovo je jedan od onih dogadjaja koji ce vremenom uci u legendu. Uvek ce se govoriti da je Felps osvojio 8 zlatnih medalja u Pekingu, ali ce ova, sedma po redu, biti prepricavana kao predmet moguce sumnje. Desilo se kako se desilo. Mnogo je vise onih koji zele da veruju da je Felps potukao rekord Marka Spica, nego onih koji misle da ga je "samo" izjednacio. Video sam to sto sam video, izgledalo je kako je izgledalo, ali presudjeno je u korist Felpsa. Pa... mozda je tako i bilo. Ipak jedna stvar mora da se stavi pod lupu. Da li sluzbeni merac vremena, sme da sponzorise sportistu ciji rezultat odredjuje. Sve sem NE je problematican odgovor!

@Vlada

pre 15 godina

Koliko ja vidim po rezultatima, Kina je NAJJACA olimpijska nacija, a ne amerika. Sto se tice touchpad-a, ili je registrovan Cavicev kontakr ili nije. Ako nije, onda zvanicno i nije stigao na cilj. (?????)A ako jeste, onda je prvi. A Bolt nije amerikanac, nego Jamajcanin!!!

statista

pre 15 godina

@bane i @miro
Ja i da mislim isto kao i vi nikada to ne bih javno rekao. Radi se o elementarnoj pristojnosti i elementarnom ali zaista najosnovnijem i najbanalnijem patriotizmu.
Mislim, ima nas raznih ali zaista ponekad se zapitam gde su granice

Milan

pre 15 godina

Majkl Felps je upravo kupio sebi stan od milion i po dolara, a o nasem Čaviću niko ne brine:

http://www.blic.co.yu/sport.php?id=54066

moa

pre 15 godina

Kao da je Cavic prvi put usao u bazen pa ne zna kojom jacinom treba da pritisne....svasta...covek tolike godine pliva a sad ispade da nije znao elementarnu stvar...neverovatno!

gavra

pre 15 godina

Cekaj bre od kad je to u plivanju postalo bitno ko ima vise snage u odnosu na to ko je stigao prvi?Koliko ja vidim OI se izgleda odrzavaju samo da bi pokazale koliko su amerikanci superiorniji u odnosu na ostale(pokazale pre svega samim amerima a ne ostalima).To me pomalo podseca na Hitlera iz 1936-te.Mozda gresim ali ja jos nisam cuo da su ameri u bilo kojem sportu podvrgnuti anti-doping kontroli.Mislim stvarno OI postaju koliko smesne toliko i zalosne,sponzori OI su Koka kola,Visa,Omega i ko zna ko sve ne jos.Kakve veze velike kompanije imaju sa OI i olimpijskim duhom.Jasno je da kompanije sve sto rade rade zarad profita,onda kako da ne pomislim da to nisu bas cista posla u pitanju.Btw,stvarno mi nije jasno kako "sportovi" poput skakanja na trampolini,hokeja na travi i voznje BMX biciklima ima sa olimpijadom.Ko zna mozda su i u staroj Atini vozili BMX.Jos malo pa ce olimpijski sport postati i zmurke,skolice,corave bake,ledeni cikica a bogami i hrkljus.

Vahid

pre 15 godina

Niko nikome ne moze da zabrani da navija za koga hoce. Felps je stigao prvi i pored svih trka koje je pre imao inace da mu je ovo bila trka za 2. a ne 7. zlato Felps bi pobedio Cavu najmanje za 1/2 duzine tela.

Rare

pre 15 godina

Pogledao sam šta piše na Omega sajtu u vezi tastera. Taster je sposoban da meri 1/1000 deo sekunde, pa tako i meri, i na osnovu bilo koje razlike u vremenu makar ona bila 1/1000 deo sekunde proglašava pobednika. Medjutim (sve ovo pise na Omega sajtu) pobednik se odredjuje na osnovu 1/100 jer je gradjevinski nemoguce napraviti sasvim jednake dužine staza. Ta greška u dužini staza (jedna je neki deo milietra duža od druge) se pokriva merenjem u stotinkama. Drugim rečima, razlika od jednog hiljaditog dela sekunde je dovoljna da aktivira jedan taster pre drugog, ali svaka razlika koja je ispod jednog stotog dela ne bi smela da se računa kao razlika jer je moguće da je nastala usled nejednakih dužina staza. Obzirom da je taster izmerio i zabeležio razliku u hiljaditinkama, bilo bi zanimljivo čuti kolika je ona u korist Felbsa. Deset hiljaditih je jedna stotinka (za one koji sa tim muče muku :))
Na sajtu FINE se kaže da su fotografije zvaničan način za proglašenje pobednika u slučaju da je uložena žalba (inače je to taster). Ne pominje se da je preko njih ¨nemoguće¨ utvrditi pobednika (zbog preloma svetlosti i slične teorije), naprotiv fotografije se navode kao regularan i jedini način za utvrdjivanje pobednika u slučaju žalbe. Što je jedino i logično, u krajnjoj liniji taster (ipak) može i da se pokvari, ne reaguje...te fotografije je navodno videla srpska delagicija, ali se istovremeno one ne objavljuju, mada na Omega sajtu piše da je Omega dužna da se postara da svi podatci o merenjima na trkama budu dostupni uvidu javnosti.

Ivona

pre 15 godina

Najludje od svega je sto su ovi ipak priznali da je Cavic stigao prvi. Ovo je valjda jedini sport u kome zlato ne uzme onaj koji stigne prvi. A sada ozbiljno, sta je tu je, a sa ovim saznanjem Phelps ce svu snagu uloziti u ovu disciplinu sto je i rekao na Eurosportu, zapostavice duze trke i probati da obori jedini preostali svetski rekord.

jupi, opet doping

pre 15 godina

phelps je dopingovan kao i svaki amerikanac koji je osvojio medalje, samo sto im niko nista ne sme. Nasi i treba da se zale, neka zauvek ostane mrlja na toj 7. zlatnoj medalji "Klempavog". Cavic je pravi sampion!!!!

Gost

pre 15 godina

Napravli ljudi citav sajt o ovom dogadjaju i tamo je sve lepo objasnjeno:
http://www.001ofasecond.com/
Nakon svih spekulacija i fotografija ono sto niko ne pominje su pravila FINA-e da se senzor mora dodirnuti ISTOVREMENO sa obe ruke. Pogledajte pravila na sajtu:
http://www.fina.org/project/index.php?option=com_content&task=view&id=45&Itemid=119
i posebno procitajte pravilo SW 8.4
Niko me ne moze ubediti da je Phelps senzor dodirnuo istovremeno sa obe ruke. Ako je i eventualno desnom rukom stigao pre Cavica, levom sigurno nije, dok je nas Cavic regularno uplivao sa obe ruke.

Pera Postar

pre 15 godina

Neki likovi su postavili sajt na kome su pokusali da razjasne sve okolnosti. Po njima nema sumnje da je Cavic stigao prvi
http://www.100thofsecond.com

Bole

pre 15 godina

Pa niste fer. Okacili ste sliku koja nista ne govori. Ko je imao priliku da vidi na netu sliku Omege, a nije problem na googlu pronaci istu, moze i sam da vidi da je phelps prvi. Kraj sage. To je to. A 1 stotinka je nesto sto ljudsko oko ne moze da vidi. Danas je na dvojcu ekipa dobila za 1 hiljditi teo sekunde. Kako to nikome ne smeta? Bravo Cavicu za srebro. To je super ali nisi trebaoda odustajes od drugih disciplina. Phelps je ipak plivao svakog dana.

Red Devil

pre 15 godina

Ljudi, ja sam na jednom sajtu gledao do najsitnijeg detalja usporen snimak finisa trke iz ugla podvodne kamere na kojem se jasno vidi, fragment po fragment, da je Cavic prvi dorinuo tacped prstima a Felps prvi sa obe ruke. Caviceve ruke su u sledecem delicu sekunde dodirnule tacped - to je ta jedna stotinka za koju je izgubio zlato. Potrebno je sa obe ruke dodirnuti tacped i postici pritisak od 3kg jer kao sto je doticni gospodin takodje izjavio, masu od par stotina grama proizvode i talasi koji se stvaraju prilikom ulaska u cilj i zato dodir vrhovima prstiju koji proizvodi istu toliku masu NIJE DOVOLJAN da se aktivira senzor.
To zna i Cavic, zato je i rekao da ce zaliti sto nije jace usao u finis. Cavic je klizio ka tacpedu (kako se obicno i ulazi u cilj leptir stilom) a Felps je, videvsi da ce izgubiti, potpuno instinktivno umesto jednog dugog zaveslaja napravio dva kraca i tako u idealnoj putanji usao u cilj.
Ono sto me frapira je kolicina gluposti glede navodne "zavere". Pa rezultati trke izasli su na semaforu istog momenta kada se trka zavrsila, zar teoreticari zavere stvarno misle da je u tom jednom sekundu neko na nekakvom kompjuteru to mogao da prepravi!? Kao da slusam drugi dnevnik iz Slobine ere.

suboy

pre 15 godina

a sad svi iz "Omege" da krenu lepo na casove engleskog jezika! pa da nauce sta je razlika izmedju "touch" i "push" (za one slabije: dodirnuti i pritisnuti). a ne bi skodilo ni malo fizike, koliko ja znam sila se ne meri u kilogramima...

Aleksandra

pre 15 godina

Svaka cast Cavicu koji je sjajno plivao tu trku,Majkl Felps je ipak pravi sampion!Ako neko moze da se suprotstavi pravom sampionu Felpsu to je Milorad Cavic!!!

Vlada

pre 15 godina

Znaci Chavke je ipak stigao prvi...
Nema sta, to je objektivan utisak i posle svih snimaka, drugo je sad to sto je potrebno 3 kg pritiska da biste bili prvi...To je problem FINE sto ne zna da ugradi uredjaje koji ce utvrditi ko je prvi u ovakvim situacijama. Nema ovde nikakve zavere, USA je najjaca olimpijska nacija, Bolt je najbrzi na kopnu, Felps u vodi, svidjalo se to nekome ili ne. Voleo bih samo da nam kazu koliko je puta Felps isao na doping kontrolu, jer je Bolt isao 4 puta...po tim kriterijumima, Felps treba da je otisao minimum 9 puta a nije verovatno ni 2 puta bio na doping kontroli. Pitajte se zasto je to tako...pomoc publike: boja koze.

nex

pre 15 godina

Daj bre pustite vise to, Milorade treniraj i u Rimu pokusaj da ga dobijes, a Felpsu svaka cast stvarno je najbolji plivac svih vremena.

Vahid

pre 15 godina

Niko nikome ne moze da zabrani da navija za koga hoce. Felps je stigao prvi i pored svih trka koje je pre imao inace da mu je ovo bila trka za 2. a ne 7. zlato Felps bi pobedio Cavu najmanje za 1/2 duzine tela.

Red Devil

pre 15 godina

Ljudi, ja sam na jednom sajtu gledao do najsitnijeg detalja usporen snimak finisa trke iz ugla podvodne kamere na kojem se jasno vidi, fragment po fragment, da je Cavic prvi dorinuo tacped prstima a Felps prvi sa obe ruke. Caviceve ruke su u sledecem delicu sekunde dodirnule tacped - to je ta jedna stotinka za koju je izgubio zlato. Potrebno je sa obe ruke dodirnuti tacped i postici pritisak od 3kg jer kao sto je doticni gospodin takodje izjavio, masu od par stotina grama proizvode i talasi koji se stvaraju prilikom ulaska u cilj i zato dodir vrhovima prstiju koji proizvodi istu toliku masu NIJE DOVOLJAN da se aktivira senzor.
To zna i Cavic, zato je i rekao da ce zaliti sto nije jace usao u finis. Cavic je klizio ka tacpedu (kako se obicno i ulazi u cilj leptir stilom) a Felps je, videvsi da ce izgubiti, potpuno instinktivno umesto jednog dugog zaveslaja napravio dva kraca i tako u idealnoj putanji usao u cilj.
Ono sto me frapira je kolicina gluposti glede navodne "zavere". Pa rezultati trke izasli su na semaforu istog momenta kada se trka zavrsila, zar teoreticari zavere stvarno misle da je u tom jednom sekundu neko na nekakvom kompjuteru to mogao da prepravi!? Kao da slusam drugi dnevnik iz Slobine ere.

Pera Postar

pre 15 godina

Neki likovi su postavili sajt na kome su pokusali da razjasne sve okolnosti. Po njima nema sumnje da je Cavic stigao prvi
http://www.100thofsecond.com

statista

pre 15 godina

@bane i @miro
Ja i da mislim isto kao i vi nikada to ne bih javno rekao. Radi se o elementarnoj pristojnosti i elementarnom ali zaista najosnovnijem i najbanalnijem patriotizmu.
Mislim, ima nas raznih ali zaista ponekad se zapitam gde su granice

Ivona

pre 15 godina

Najludje od svega je sto su ovi ipak priznali da je Cavic stigao prvi. Ovo je valjda jedini sport u kome zlato ne uzme onaj koji stigne prvi. A sada ozbiljno, sta je tu je, a sa ovim saznanjem Phelps ce svu snagu uloziti u ovu disciplinu sto je i rekao na Eurosportu, zapostavice duze trke i probati da obori jedini preostali svetski rekord.

jupi, opet doping

pre 15 godina

phelps je dopingovan kao i svaki amerikanac koji je osvojio medalje, samo sto im niko nista ne sme. Nasi i treba da se zale, neka zauvek ostane mrlja na toj 7. zlatnoj medalji "Klempavog". Cavic je pravi sampion!!!!

suboy

pre 15 godina

a sad svi iz "Omege" da krenu lepo na casove engleskog jezika! pa da nauce sta je razlika izmedju "touch" i "push" (za one slabije: dodirnuti i pritisnuti). a ne bi skodilo ni malo fizike, koliko ja znam sila se ne meri u kilogramima...

gavra

pre 15 godina

Cekaj bre od kad je to u plivanju postalo bitno ko ima vise snage u odnosu na to ko je stigao prvi?Koliko ja vidim OI se izgleda odrzavaju samo da bi pokazale koliko su amerikanci superiorniji u odnosu na ostale(pokazale pre svega samim amerima a ne ostalima).To me pomalo podseca na Hitlera iz 1936-te.Mozda gresim ali ja jos nisam cuo da su ameri u bilo kojem sportu podvrgnuti anti-doping kontroli.Mislim stvarno OI postaju koliko smesne toliko i zalosne,sponzori OI su Koka kola,Visa,Omega i ko zna ko sve ne jos.Kakve veze velike kompanije imaju sa OI i olimpijskim duhom.Jasno je da kompanije sve sto rade rade zarad profita,onda kako da ne pomislim da to nisu bas cista posla u pitanju.Btw,stvarno mi nije jasno kako "sportovi" poput skakanja na trampolini,hokeja na travi i voznje BMX biciklima ima sa olimpijadom.Ko zna mozda su i u staroj Atini vozili BMX.Jos malo pa ce olimpijski sport postati i zmurke,skolice,corave bake,ledeni cikica a bogami i hrkljus.

Miscellaneous

pre 15 godina

U najmanju ruku trebali su da podele zlato ali to vishe nije toliko bitno vec...
Po pravilima FINE da bi zaustavljanje sata bilo regularno plivac mora taster pritisnuti sa obe ruke.Na svim slikama se jasno vidi da je Felps to uradio jednom rukom(levom) i time i stekao prednost od 4,7mm kako je Omega objavila.
To je ono zbog cega ga treba diskvalifikovati ali ko da se zamera USA vladi.
Zato i sam Cavic ne zeli da se zamera jer zamislite sta bi ga docekalo u USA.A ipak je to zemlja koja mu je toliko pruzila.
Olimpijske igre postaju smesne!!!

Ivan

pre 15 godina

"U trećem setu fotografija, gde je Felps levo, vidi se jasno da on snažno ulazi, dok Čavić upravo pristiže", izjavio je Čijanes.
Ovo me nikako nije ubedilo. Pusti ti to sto neko snazno ulazi a neko pristize...na ovoj slici se ni pod razno ne vidi da je Felps pre stigao. A tu trecu sliku koju spominjete nigde do sada niste objavili..., tj. necete ni da je objavite.
Logicnije mi je objasnjenje da je potreban dodir od 3 kg na tacped da bi se aktivirao. Dakle...mozda je jedino tu Cavic pogresio sto nije jace udario u tacpad.
Ali se pitam...ako neko pre stigne recimo za sekund...a ne dodirne dovoljno jako tacpad zar je i tada drugi..!!???

Irene_A

pre 15 godina

Nista nije sumnjivije od izjave da je 'sve bilo jasno posle 5 minuta'. Jer se vec danima vodi rasprava, i ko god kaze da se jasno vidi sa slika ko je pobedio taj laze.

Takodje, izgleda da je neko imao vec gotovo spremno objasnjenje zasto je Phelps pobedio.
Ne znam, razmisljam da sam ja na mestu clana komisije, verovatno bih rekla nesto kao: ljudi, nemam pojma, slike nisu jasne ali jedino sto imamo je taj tacped.
I nema veceg dokaza da i oni veruju da je Cavic pobedio od njihove potrebe da to objasne na drugi nacin, tj. putem pritiska.
Uostalom, cela ta stvar sa pritiskom bi trebalo da se kaze plivacima pre, a ne posle trke.
Ovo je takmicenje u tome ko stize prvi, a ne u tome ko jace pritisne. Za jacinu ima druga disciplina i zove se dizanje tegova.
Da se ja nesto pitam, istrazila bih kako je moguce namestiti te omegine casovnike i da li je ljudski faktor i uplitanje moguce. Ako jeste, onda bih pokrenula istragu (ali ne javnu nego tajnu) kako je to moguce muvati. Naci ljude koji su tu radili itd.
Jer ako nije moguce promeniti vreme, onda tu nema sta dalje da se prica o konfliktu interesa sa Omegom i slicno.

Urke

pre 15 godina

Hm...Hm...Hm...i sto puta "Hmmmm"...Silvijo Čijanes iz "Omege" kaže:"Ne možete samo prstima da dodirnete ploču, zaista morate da je pritisnete.Sve smo to objasnili odmah posle trke Čaviću i njegovom treneru."Da bi se zatim obratio IZVRŠNI DIREKTOR SVETSKE PLIVAČKE FEDERACIJE-FINA(namerno velikim slovima)Kornel Markulesku i rekao:"U ovom sportu nemamo foto finiše kao u atletici, ovde je bitno ko PRVI DODIRNE tač ped.Voda je ipak drugačija."Iskren da budem, ako izvršni direktor "FINA" ne zna kako funkcionišu ploče za merenje vremena onda.....Onda je pobednika trebao da odredi uvek objektivni i nepristrasni Duško Korać!I na kraju jedno veliko "HMMMM....".

tosha

pre 15 godina

Da je bilo ko drugi u pitanju sem Amerikanaca, to bi sigurno bio sukob interesa. Firma koja zvanično mjeri vrijeme je sponzor učesnika u trci. Kako da takvo nešto ne budi sumnju u regularnost.

Milan

pre 15 godina

Majkl Felps je upravo kupio sebi stan od milion i po dolara, a o nasem Čaviću niko ne brine:

http://www.blic.co.yu/sport.php?id=54066

Joao

pre 15 godina

Ovo je jedan od onih dogadjaja koji ce vremenom uci u legendu. Uvek ce se govoriti da je Felps osvojio 8 zlatnih medalja u Pekingu, ali ce ova, sedma po redu, biti prepricavana kao predmet moguce sumnje. Desilo se kako se desilo. Mnogo je vise onih koji zele da veruju da je Felps potukao rekord Marka Spica, nego onih koji misle da ga je "samo" izjednacio. Video sam to sto sam video, izgledalo je kako je izgledalo, ali presudjeno je u korist Felpsa. Pa... mozda je tako i bilo. Ipak jedna stvar mora da se stavi pod lupu. Da li sluzbeni merac vremena, sme da sponzorise sportistu ciji rezultat odredjuje. Sve sem NE je problematican odgovor!

GoranSD

pre 15 godina

Rezultat i vreme su izašli istog momenta kad je završena trka.Možda sekund je trebalo.Ko je za to vreme mogao bilo šta da namešta?
Sila od 3kg nije nešto posebno.Plivač manje više momentalno pri dodiru ostvaruje tu silu.To su verovatno tako odredili da ne bi voda ili jači talas pre vremena aktivirao taj taster.Moguće je ,doduše, da su recimo istovremeno dotakli taster a da je Felps dobio stotinku zato što je većom silom naleteo jer je Čavić praktično usporavao dok je Felps naišao svom snagom.Moglo je i da bude suprotno ali nije.I na ovoj slici se vidi koliko još treba Čaviću da "dopluta" do cilja dok je Felps u zamahu.
Uostalom kad se pogleda snimak dva metra pre kraja se čini da ga je Felps sustigao.Pogotovu kad se pogledaju njihove glave.Utisak da je Čavić bio brži dakle stvara položaj njegovog tela(ispravljene ruke) i Felpsovog(ruke u zamahu povijene).
Sve u svemu,golim okom se nije mogla videti razlika(podvodni snimak) a sve ostalo je na mašini koja ne greši.
Uostalom i za treće mesto je odlučivala stotinka kao u još jednoj( a možda i više) pobednika pa se niko nije bunio.
Čaviću svaka čast i na plivanju i na reakciji.Ovoga puta se pokazao kao zreo mladić i drago mi je da je nešto naučio posle onoga što mu se desilo na EP.Biće još trka.

@Vlada

pre 15 godina

Koliko ja vidim po rezultatima, Kina je NAJJACA olimpijska nacija, a ne amerika. Sto se tice touchpad-a, ili je registrovan Cavicev kontakr ili nije. Ako nije, onda zvanicno i nije stigao na cilj. (?????)A ako jeste, onda je prvi. A Bolt nije amerikanac, nego Jamajcanin!!!

moa

pre 15 godina

Kao da je Cavic prvi put usao u bazen pa ne zna kojom jacinom treba da pritisne....svasta...covek tolike godine pliva a sad ispade da nije znao elementarnu stvar...neverovatno!

Bole

pre 15 godina

Pa niste fer. Okacili ste sliku koja nista ne govori. Ko je imao priliku da vidi na netu sliku Omege, a nije problem na googlu pronaci istu, moze i sam da vidi da je phelps prvi. Kraj sage. To je to. A 1 stotinka je nesto sto ljudsko oko ne moze da vidi. Danas je na dvojcu ekipa dobila za 1 hiljditi teo sekunde. Kako to nikome ne smeta? Bravo Cavicu za srebro. To je super ali nisi trebaoda odustajes od drugih disciplina. Phelps je ipak plivao svakog dana.

Rare

pre 15 godina

Pogledao sam šta piše na Omega sajtu u vezi tastera. Taster je sposoban da meri 1/1000 deo sekunde, pa tako i meri, i na osnovu bilo koje razlike u vremenu makar ona bila 1/1000 deo sekunde proglašava pobednika. Medjutim (sve ovo pise na Omega sajtu) pobednik se odredjuje na osnovu 1/100 jer je gradjevinski nemoguce napraviti sasvim jednake dužine staza. Ta greška u dužini staza (jedna je neki deo milietra duža od druge) se pokriva merenjem u stotinkama. Drugim rečima, razlika od jednog hiljaditog dela sekunde je dovoljna da aktivira jedan taster pre drugog, ali svaka razlika koja je ispod jednog stotog dela ne bi smela da se računa kao razlika jer je moguće da je nastala usled nejednakih dužina staza. Obzirom da je taster izmerio i zabeležio razliku u hiljaditinkama, bilo bi zanimljivo čuti kolika je ona u korist Felbsa. Deset hiljaditih je jedna stotinka (za one koji sa tim muče muku :))
Na sajtu FINE se kaže da su fotografije zvaničan način za proglašenje pobednika u slučaju da je uložena žalba (inače je to taster). Ne pominje se da je preko njih ¨nemoguće¨ utvrditi pobednika (zbog preloma svetlosti i slične teorije), naprotiv fotografije se navode kao regularan i jedini način za utvrdjivanje pobednika u slučaju žalbe. Što je jedino i logično, u krajnjoj liniji taster (ipak) može i da se pokvari, ne reaguje...te fotografije je navodno videla srpska delagicija, ali se istovremeno one ne objavljuju, mada na Omega sajtu piše da je Omega dužna da se postara da svi podatci o merenjima na trkama budu dostupni uvidu javnosti.

Gost

pre 15 godina

Napravli ljudi citav sajt o ovom dogadjaju i tamo je sve lepo objasnjeno:
http://www.001ofasecond.com/
Nakon svih spekulacija i fotografija ono sto niko ne pominje su pravila FINA-e da se senzor mora dodirnuti ISTOVREMENO sa obe ruke. Pogledajte pravila na sajtu:
http://www.fina.org/project/index.php?option=com_content&task=view&id=45&Itemid=119
i posebno procitajte pravilo SW 8.4
Niko me ne moze ubediti da je Phelps senzor dodirnuo istovremeno sa obe ruke. Ako je i eventualno desnom rukom stigao pre Cavica, levom sigurno nije, dok je nas Cavic regularno uplivao sa obe ruke.

Aleksandra

pre 15 godina

Svaka cast Cavicu koji je sjajno plivao tu trku,Majkl Felps je ipak pravi sampion!Ako neko moze da se suprotstavi pravom sampionu Felpsu to je Milorad Cavic!!!