Nova vest
Olimpizam

Sreda, 06.08.2008.

02:12

Bernard Lagat

Reprezentacija: SAD
Sport: atletika, 1500m, 5000m
Rođen: 12. decembra 1974, Kapsabet, Kenija
Olimpijske igre: 2000, 2004
Medalje: 1 srebro, 1 bronza

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Srednjeprugaš i dugoprugaš Bernard Lagat takmičiće se u trkama na 1.500 i 5.000 metara, a nakon dve olimpijske medalje, bronze u Sidneju i srebra u Atini, u Pekingu će pokušati da se konačno, u 33. godini, domogne najsjajnijeg odličja. 2000. i 2004. predstavljao je rodnu Keniju, a ovog leta, nakon promene državljanstva, takmičiće se pod američkom zastavom.

Na Igrama je debitovao u Sidneju pre 8 godina, gde je došao kao jedan od vodećih kenijskih dugoprugaša, status koji je opravdao osvajanjem bronzane medalje, iza zemljaka Ngenija i Marokanca El Geruža.

Četiri godine kasnije ponovo je bio na postolju, ovog puta sa srebrnim odličjem, ponovo iza El Geruža. U dramatičnoj trci kroz cilj je prošao samo 12 stotinki iza trofejnog Marokanca, koji je u Atini slavio i na 5.000 metara.



Pre toga, 2002. godine bio je žestoko kritikovan u Keniji nakon što je, uz još nekoliko zemljaka, odbio da nastupi na Igrama Komonvelta u Mančesteru, kako bi mogao da se takmiči u finansijski mnogo primamljivijoj Zlatnoj ligi Svetske atletske federacije.

Godinu dana kasnije bio je u centru pažnje još jednog skandala, kada je morao da napusti atletski miting u Parizu, jer je optužen za korišćenje nedozvoljenih sredstava. Brzo je i suspendovan, ali je kazna poništena kada je ‘B’ uzorak spornog doping testa pokazao da, ipak, nije prekršio pravila.

2005. godine saopštio je da je promenio državljanstvo, pa je zbog pravila Svetske atletske federacije morao da pauzira, propustivši Svetsko prvenstvo u Helsinkiju. Pod američkom zastavom ostvario je najznačajnije rezultate. Na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Osaki objedinio je titule na 1.500 i 5.000 metara, učinak koji su na velikim takmičenjima ostvarili još samo El Geruž, 2004. u Atini i Finac Pavo Nurmi, 1924. u Parizu.

Jedini je atletičar koji je zabeležio dve pobede u američkim kvalifikacijama za Peking, ali je u poslednjoj proveri pred odlazak na Olimpijske igre, na mitingu u Londonu, prvi put ove sezone ostao bez pobede.

U Pekingu neće biti El Geruža, koji je završio profesionalnu karijeru, a Lagat ulazi u takmičenje kao glavni favorit u trkama na 1.500 i 5.000 metara. Eventualnom dvostrukom pobedom ponovio bi uspeh marokanskog asa i ušao u istoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve