Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 04.08.2008.

01:33

Guo Đingđing

Reprezentacija: Kina
Sport: Skokovi u vodu, daska 3 metra i sinhrono sa 3 metra (sa Vu Minhsijom)
Rođena: 15. oktobar 1981, Baoding, Hubej
Olimpijske igre: 1996, 2000, 2004
Medalje: dva zlata u Atini i dva srebra u Sidneju (oba puta skok sa 3 metra i sinhroni skok sa 3 metra)

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Kineskinja Guo Đingđing najveći je favorit predstojećeg takmičenja u skokovima u vodu i očekuje da će odbraniti dva zlata sa Igara u Pekingu, posle kojih će se povući iz profesionalnog sporta.

Guo je karijeru počela već sa sedam godina, sa 11 je bila članica reprezentacije Kine, a sa 15 je učestvovala na OI u Atlanti. Odluka da se posle tog takmičenja sa skokova sa platforme (10 metara) spusti na dasku (3 metra) ispostavila se ključnom – već 1998. bila je druga na svetskom šampionatu Pertu.

U ovom veku Guo totalno dominira u skokovima sa tri metra, bilo da skače sama, ili sinhrono. Na sva četiri svetska prvenstva osvojila je zlato u obe discipline, a duplu krunu izborila je i na Igrama u Atini (četiri od pet puta sa Vu Minhsija). Takvu seriju nikada u istoriji nije napravila nijedna skakačica u vodu.

Za razliku od većine slavnih sportista iz svoje zemlje, Guo se trudila da privuče pažnju javnosti, bilo svojim privatnim životom ili komercijalnim aktivnostima. Preterana komercijalna aktivnost donela je skakačici privremenu suspenziju nacionalnog saveza početkom 2005, ali su njeni sportski uspesi uverili čelnike da je vrate u tim.



Guo je, kao istinska sportska zvezda i najplaćenija sportistkinja u Kini, ali i jedna od najlepših žena, stalno prisutna i u žutoj štampi, jer je bila u vezi sa nizom poznatih ličnosti.

Pekinške igre za nju predstavljaju idealnu priliku da se oprosti od briljantne sportske karijere, ali je njeno učešće bilo dovedeno u pitanje, kada su u maju kineski mediji plasirali informaciju da je trudna. Ipak, Gao je spremna za takmičenje, a Kinezi su sigurni da su im dva zlata sa daske smeštene tri metra iznad vode potpuno sigurna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve