Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 03.08.2008.

19:22

Andrej Lavrov

Andrey Ivanovich Lavrov
26. mart 1962, Krasnodar, Rusija
Rukomet
3 puta olimpijski šampion

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Lavrov je jedini sportista koji je u svojoj karijeri osvojio zlatne medalje nastupajući za tri različite nacionalne selekcije. Sa Sovjetskim Savezom bio je šampion 1988. godine u Seulu, u Barseloni 1992. sa Zajednicom nezavishih država i 2000. godine u Sidneju za Rusiju. Četiri godine kasnije u svojoj četrdesedrugoj godini okitio se bronzanom medaljom na Olimpijadi u Atini. Godinama je bio kapiten nacionalne selekcije, a u Sidneju je nosio zastavu Rusije na otvaranju igara.

Među stativama je stajao i kada je Rusija bila svetski šampion 1993 i 1997. godine, kao i kada su bili prvaci Evrope 1996. godine.

I on je kao i njegov zemljak Kareljin posle aktovnog bavljenja sportom prešao u politiku.

“Da, da, postao sam političar. Uvek je teško ući u ruski parlament. Posle tri meseca rada sam se privikao na nove obaveze”, kratko je prokomenatrisao Lavrov.

Iako je tri puta bio na najvišem postolju na OI, on je ostao skroman.

“Svaki olimpijski ciklus je prilika za neku novu generaciju. Meni se tri puta posrećilo. Kako da ne budem prezadovoljan učinjenim u karijeri?”, rekao je on.

2001. godine proglašen je za rukometaša veka u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve