Nova vest
Olimpizam

Sreda, 06.08.2008.

03:48

Lezli Klaudijus

Reprezentacija: Indija
Sport: hokej na travi
Rođen: 25. marta 1927, Bilaspur
Olimpijske igre: 1948, 1952, 1956, 1960
Medalje: 3 zlata, 1 srebro

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Legenda indijskog hokeja, Lezli Klaudijus je najuspešniji hokejaš u istoriji Olimpijskih igara, sa 3 zlatne medalje i 1 srebrom. Jedan je od nekoliko igrača koji su postali sinonim za hokej u Indiji, a 1971. za sve uspehe nagrađen je ordenom ‘Padma Šri’, jednim od najznačajnijih odlikovanja u Indiji.

Klaudijus, rođen u engleskom braku kao jedno od devetoro dece, želeo je da bude fudbaler, ali je igrom slučaja počeo da se bavi hokejom na travi, kada je ekipa železničke kompanije iz Kalkute, u kojoj je bio zaposlen, ostala bez centarhalfa. Ušao je na teren neznajući čak ni sva pravila igre, ali je pokazao dovoljno da dobije još jedan poziv. Tu počinje karijera hokejaša čiji je uspon bio meteorski. S obzirom da je prilično nizak, morao je da skrati svoju palicu, ali su mu fizičke predispozicije više pomogle, nego što su mu odmogle da postane jedna od legendi tog sporta.

Nije želeo da se odrekne fudbala, ali ga je šansa da zaigra na Olimpijskim igrama odvukla u svet hokeja na travi.

Za nacionalni tim je debitovao na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. i učestvovao u osvajanju zlatne medalje, uspeh koji je ponovio na Igrama u Helsinkiju 1952, kao i u Melburnu 1956. godine.

Senku na blistavu olimpijsku karijeru bacio je neuspeh u finalnom meču na Olimpijskim igrama u Rimu, 1960. godine, kada je Indija izgubila od ljutog rivala Pakistana. Klaudijus je bio kapiten tima, a Indija je izgubila titulu olimpijskog prvaka posle 28 godina suverene vladavine.

Posle Rima je nastavio da se bavi hokejom, ali, nakon preko 100 nastupa, više nije igrao za nacionalni tim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve