Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 04.08.2008.

15:31

Savao Kato

Savao Kato, Japan
Nigata, 11. oktobar 1946.
Gimnastika
12 olimpijskih medalja (8 zlatnih, 3 srebrne, 1 bronzana)

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Savao Kato je japanski gimnastičar i jedan od najuspešnijih sportista u istoriji Olimpijskih igara. Na tri turnira on je ukupno osvojio 12 medalja, od toga čak osam zlatnih.

Kato se prvi put takmičio na Igrama u Meksiko Sitiju 1968. godine, kao član japanske reprezentacije koja je u tom trenutku bila izuzetno dominantna.

U Meksiku on je do zlatnih odličja stigao u timskoj konkurenciji, a u pojedinačnoj u višeboju i parteru, dok je bronzu osvojio na krugovima.



Četiri godine kasnije na Igrama u Minhenu, Kato je odbranio zlata u višeboju i u ekipnoj konkurenciji, dok je dodao prvo mesto na razboju, i drugo na konju sa hvataljkama i vratilu.

.

1976. godine u višeboju ga je pobedio Nikolaj Andrijanov iz Sovjetskog saveza. U timskoj konkurenciji Japan je bio bolji od Sovjeta za samo 0.4 poena, što je bila peta uzastopna titula, a Kato je uspeo i da odbrani titulu u razboju.

Kato je jedan od deset sportista koji su osvojili osam i više olimpijskih zlatnih medalja, a najuspešniji je gimnastičar u istoriji i najbolji japanski olimpijac.

On je stanovnik međunarodne gimnastičke kuće slave od 2001. godine.

Kato trenutno radi kao profesor na Tokio Kjoiku univerzitetu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve