Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 03.08.2008.

22:08

Stiv Redgrejv

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Stiven Džefri Redgrejv najuspešniji je sportista Velike Britanije na Olimpijskim Igrama. Zbog pet zlatnih medalja na OI i još 9 zlatnih na Svetskim prvenstvima ovaj veslač je dobio i titulu Ser.

Najsjajnije medalje na Olimpijskim igrama osvajao je u periodu od 1984 do 2000.godine, osvojio je i bronzu na OI u Seulu 1988.godine.

Svrstavaju ga u red najvećih sportista svih vremena uz Pala Kovača, Aladara Gereviča, Rajnera Klimkea i Birgit Fišer.

Oženjen je takodje veslačicom En Kalavej – Redgrejv, koja je bila i šef lečničke službe veslačkog tima Velike Britanije od 1992 do 2001.godine.

Iako je imponovao sa skoro 2 metra visine i 100 kilograma težine, Redgrejv je uvek bio maksimalno fizički pripremljen, ali se često borio sa zdravstvenim problemima. 1997.godine oboleo je od virusa koji izaziva dijareju, a kasnije je oboleo i od dijabetesa.



Napisao je i knjigu o velikoj borbi i odricanjima pošto je saznao da ima dijabetes. Najveći broj medalja osvojio je sa Metjuom Pinsentom u dvojcu bez kormilara i četvercu bez kormilara (kreknel, Foster i naravno Pinsent).

2001.godine proglašen je vitezom Ujedinjenog kraljestva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve