Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 03.08.2008.

21:52

Naim Sulejmanoglu

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Naim Süleymanoğlu ,Naim Sulejmanov ili prvobitno Naum Šalimanov. Tri imena, dve životne priče, a jedan od najvećih dizača tegova svih vremena.

Momak koji je imao filmsku priču (prebegao iz Bugarske kao pripadnik turske manjine i to u vreme postojanja istočnog bloka). Poznat i pod nadimkom “Džepni Herkules” zbog visine od samo 150 cm, ali i neverovatne snage.

Naim Sulejmanoglu je osvojio tri Olimpijska zlata, sedam najsjajnijih odličja na Svetskim prvenstvima i šest titula prvaka Evrope uz čak 49 rekorda.

U Turskoj je stekao status božanstva, ne samo zbog medalja i uspeha, već i rizične odluke da prebegne iz Bugarske.

Bio je u svojoj eri tek drugi od ukupno sedam dizača tegova koji su bili u stanju da podignu tri sopstvene težine.

Prvi svetski rekord postavio već sa 16 godina, ali i porpustio pru priliku za učešće na OI u LA zbog bojkota zemalja istočnog bloka.

Tokom Svetskog kupa u Melburnu 1986.godine tada Naum Šalimanov (bio primoran da promeni ime kao i ostali pripadnici turske manjine u Bugarskoj) nestaje sa takmičenja i dolazi u Tusku. Ostatak porodice ostao je u Bugarskoj do pada komunizma.



Bugarska je tražila i dobila milion dolara kako bi dozvolila Sulejmanovu da se takmiči za Tursku u Seulu. Nije razočarao stigao je do zlata. Već 1989.godine odlučio u 22.godini da se penzioniše, ali se vraća takmičenjima 1991.godine. Do kraja karijere (osvojio još dve zlatne medalje 1992 i 1996.godine .

Po završetku karijere koju je okončao neuspešnim pokušajem da podigne 145 kilograma na OI u Sidneju, Naim Sulejmanoglu je ušao u politiku i bio daleko neuspešniji nego sa tegovima. Od 1999.godine neuspešno pokušava da postane gradonačelnik u jednoj istanbulskoj provinciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve