Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 03.08.2008.

19:31

Aleksandar Medved

Alexander Medved
September 16, 1937 Ukrajina
Rvanje
3 zlatne medalje

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Belorus rođen u Ukrajini smatra se najvećim rvačem u slobodnom stilu svih vremena. Jedini je u tom vidu rvanja osvojio tri zlatna odličja, a to će i ostati i posle Olimpijskih igara u Pekingu. Međunarodna rvačka organizacija proglasila je Medveda za najboljeg rvača 20 veka u slobodnom stilu, dok je njegov nivši sunarodnik iz SSSR Aleksandar Kareljin najuspešniji u grčko rimskom stilu.

Medved je jedan od najpoznatijih beloruskih sportista, a zastavu svoje zemlje nosio je na OI u Atini. Njegovo prezime ima isto značenje i na ruskom, što u potpunosti odgovara njegovom izgledu.

Sedam puta je bio svetski šampion (1962-63, 1966-67, 1969-71), tri puta evropski (1966, 1968, 1972), a olimpijske meadalje je osvajao u nizu od Tokija do Mihnena. Zanimljivo je da je pomerao kategorije pa je tako u Japanu nastpio u poluteškoj, pa četiri godine kasnije u Meksiku u teškoj, da bi svoju dominaciju dokazao u Nemačkoj u superteškoj kategoriji.

Zanimljivo je da je u periodu u periodu od 1962. godine, pa do povlačenja 1972 izgubio samo jedno finale, a to se desilo na SP 1965. godine, kada je na meču sa Turčinom Ahmerom Ajikom bilo nerešeno, ali je Turčin slavio zbog manjeg broja loših ocena. Još jedan kuriozitet vezan za Medveda je da nikada nije imao više od 105 kilograma a da se često borio i sa protivnicima koji su od njega bili teži i po 60 kilograma.

Medved je direktor Inter Univeritetskog odseka za sport na beloruskom nacionalnom univerzitetu za informatiku i radioelektorniku i podpredsednik Olimpijskog komiteta svoje zemlje. Na Olimpjskim igramna u Pekingu vodiće rvačku selekciju Belorusije kao prvi trener.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve