Nova vest
Olimpizam

Utorak, 19.08.2008.

16:58

Kinezi i dalje dominantni

Od četiri zlatne medalje, koliko ih je u utorak podeljeno na gimnastičkim takmčenjima, reprezentativci Kine su osvojili čak tri.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Li Ksiaopeng je trijumfovao na razboju, Žu Kai na vratilu, a Lu Čunglong na trampolini, dok su čast ostatku sveta spasile Amerikanke Šoun Džonson i Nastja Liukin koje su osvojile zlatnu i srebrnu medalju na gredi. Veteran Ksiaopeng, koji je pre osam godina u Sidneju osvojio zlatne medalje u ekipnoj konkurenciji i na razboju, ponovo je bio najbolji na toj spravi.

Od drugoplasiranoj Južnokorejca Jo Van Čula bio je bolji za 0,2 boda. Treći je bio Uzbekistanac Anton Fokin.

Ksiaopengu je to bila peta olimpijska medalja u karijeri. Pored četiri zlata, osvojena u Sidneju i sada u Pekingu, pre četiri godine u Atini bio je treći na razboju. Na svetskim prvenstvi osvojio je osam prvih mesta.

Posle tri srebrne medalje na ovom takmičenju, šesnaestogodišnja Džonson je u svom poslednjem nastupu u Pekingu konačno uspela da se okiti zlatom.

U finalu grede za 0,2 boda bila je bolja od najuspešnije gimnastičarke u Pekingu Nastje Liukin, koja sada posle zlata u višeboju ima još tri srebrne i jednu bronzanu medalju. Kina ni u toj disciplini nije ostala "kratkih rukava", jer je Fei Čeng osvojila treće mesto.

Najveće iznenadjenje desilo se na vratilu, gde je prvi favorit za zlato Nemac Fabijan Hambehen osvojio tek treće mesto. On je vežbao prvi i dobio je 15,875, ali se pokazalo da to nije bilo dovoljno za prvo, pa čak ni za drugo mesto. Preketli su ga najpre Amerikanac Džonatan Horton, a potom i Kinez Kai.

Čonglong je, prema očekivanju, trijumfovao na trampolini i u poslednjih godinu dana to muje drugo zlato sa velikih takmičenja, pošto je lane bio član pobedničke ekipa na svetskom prvenstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve