Nova vest
Olimpizam

Utorak, 12.08.2008.

18:17

'Mladi general' osvojio zlato

Kineski "mladi general" Lijao Hui osvojio je zlatnu medalju u dizanju tegova u klasi od 69 kilograma.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Lijao je iz trzaja podigao 158 kilograma, a iz izbačaja 190, pobedio je ukupno sa 348 kilograma. Njegovi roditelji su se protivili odluci da se bavi dizanjem tegova, jer su se plašili da će ostati nizak i zdepast. Srebrnu medalju osvojio je Vensela Dabaja-Tjančo iz Francuske, koji je srebro osvojio u prvom pokušaju sa 187 kilograma iz izbačaja.

On je onda pokušao da podigne 197 kilograma, ali je ispustio tegove iz vazduha, da bi u sledećem pokušaju samo došao do tegova, pogledao ih i okrenuo se. Bronaznu medalju osvojio je Tigran Martirosjan iz Jermenije.

Kina je na takmičenje izašla sa planom koji su domaći mediji nazvali "dvostruko osiguranje", pošto je uz relativno neiskusnog Lijaoa izašao iskusni "stari general" Ši Džijong, pobednik iz Atine u kategoriji do 62 kilograma.

Novog olimpijskog šampiona gledao je njegov prvi trener Gan Juogui, koji ga je odveo na trening kada je imao 10 godina i kada je Lijao živeo u ruralnoj provinciji Hubei.

"Moja porodica čvrsto se protivila odluci da postanem dizač tegova, ali je trener Gan bio izuzetno tvrdoglav i posetio je moj dom tri puta da bi ih ubedio. Oni su imali staru predrasudu da vas dizanje tegova čini niskim i zdepastim", rekao je 20-godišnji Lijao novinarima.

Kineska publika bučno je navijala za obojicu domaćih takmičara, u nadi da će se osvojiti dve medalje, ali se Ši povukao sa takmičenja pošto je povredio donji deo ledja prilikom trzaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve