Nova vest
Olimpizam

Utorak, 28.02.2023.

13:55

OKS obeležio 113 godina postojanja

Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je 113. godina postojanja tradicionalnom svečanošću u hotelu "Moskva".

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

OKS obeležio 113 godina postojanja

Predsednik OKS Božidar Maljković i ministar sporta Zoran Gajić postavili su venac na spomen ploču u znak sećanja na osnivače OKS, a u čast rođendana intonirana je i himna Srbije.

Brojnim gostima obratili su predsednik OKS Maljković, ministar Gajić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, kao i ambasador Poljske u Srbiji Rafal Perl, s obzirom na to da će se u Krakovu ove godine održati Evropske igre, ujedno i kvalifikacione, u najvećem broju sportova, za Olimpijske igre u Parizu.

Na svečanosti su prisustvovali i član MOK-a Nenad Lalović, predsednik Evropske odbojkaške federacije (CEV) Aleksandar Boričić, brojni olimpijci, osvajači medalja, među kojima i čuveni rukometaši Veselin Vujović i Momir Rnić, košarkaši Željko Rebrača i Nikola Lončar, zatim generalni sekretari SD Crvena zvezda i Partizan Zoran Avramović i Željko Tanasković, gradski sekretar za sport Nikola Penić i drugi.

Olimpizam na tlu Srbije začet je 23. februara 1910. godine osnivanjem Srpskog olimpijskog kluba.

Klub je osnovan u redakciji lista "Novo vreme", na četvrtom spratu hotela "Moskva" u Beogradu kao prva zvanična olimpijska organizacija kod Južnih Slovena, a inicijatori su bili mladi oficiri školovani u Francuskoj, među kojima je vodeću ulogu imao kapetan Svetomir Đukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

13 h

U fokusu

Vidi sve