Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 03.11.2022.

11:30

Okreni igru VIDEO

Iako više od 78% žena voli sport, tek manje od jednog procenta njih su profesionalne sportistkinje.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Okreni igru VIDEO
Foto: Profimedia

Na svim kontinentima, muški sport mnogo je popularniji od ženskog, a ključni problemi su nedovoljna medijska pokrivenost, nedostatak marketinga i slaba dostupnost informacija o ženskom sportu, a ne sama igra ili atraktivnost takmičenja, rezultati su nedavno sprovedenog globalnog istraživanja.

U kampanji Okreni igru, u organizaciji Instituta za ženski sport, u partnerstvu sa agencijom za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women, tri uspešne sportistkinje koje se profesionalno bave fudbalom, boksom i vaterpolom u Srbiji, šalju nam važne poruke za razvoj ženskog sporta.

Istraživanja su pokazala da su dostupnost praćenja velikih međunarodnih takmičenja i bavljanje sportom od detinjstva, dva ključna faktora neophodna za veću vidljivost ženskog sporta.

"Na svakom nivou bavljenja sportom mnogo je manje devojaka i žena u odnosu na muškarce. Žene u sportu suočavaju se sa nepravednom marginalizacijom i stereotipizacijom koje znatno narušavaju dostojanstvo sportistkinja, zbog čega mnogo žena odlučuje da se ne bavi sportom. U svom sportu susretala sam se sa mnogim stereotipima poput onog da je boks samo za dečake, ali to me nije sprečilo da uspem u onome što volim. Moja poruka za sve žene i devojke je da možemo sve i da kada nešto volimo, niko nas ne može zaustaviti"
, izjavila je Nina Pavlović, profesionalna bokserka.

"Medijska zastupljenost sportova u kojima se takmiče žene mnogo je manja u odnosu na sportove u kojima se takmiče muškarci. Iako je muški fudbal mnogo popularniji od ženskog, važno je istaći da i u ženskom fudbalu postoje žene i devojke vredne pažnje i podrške. Svim devojkama i ženama želim da poručim da budu istrajne u sportu koji vole i da se lavovski bore jer je tada uspeh neizbežan",
izjavila je Milica Stanković, reprezentativka Srbije u fudbalu.

"Mnogi ljudi i ne znaju da postoji ženski vaterpolo, ali to me je samo ohrabrilo da napredujem i borim se za svoje snove. Pozivam sve devojke i žene da nam se pridruže jer podrška pravi veliku razliku“, izjavila je Jovana Todorovski, vaterpolistkinja juniorske reprezentacije Srbije.

Institut za ženski sport vodeća je organizacija za ženski rekreativni i prosfesionalni sport u jugoistočnoj Evropi, koju vode vrhunski sportski stručnjaci. Institut je neprofitna organizacija osnovana sa ciljem da omogući devojčicama i ženama da budu fizički aktivne i pomogne im da ostvare svoj pun potencijal u životu.

Institut za ženski sport
uspostavio je sistem besplatnih škola sportova za devojčice u 19 gradova širom Srbije, u kojima na čak 33 lokacija, dva puta nedeljno, radi više od 30 iskusnih trenera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve