Svetska antidoping agencija zabrinuta zbog odlaganja istrage protiv Valijeve

Svetska antidoping agencija (WADA) izrazila je zabrinutost zbog odlaganja istrage o dopingu protiv ruske klizačice Kamile Valijeve.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ruska antidoping agencija (RUSADA) saopštila je prošle nedelje da neće objavljivati rezultate svoje istrage.

Predsednik WADA Vitold Banjka rekao je da će slučaj izneti na sud ako se ne reši brzo, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Valijeva je ove godine osvojila olimpijsko zlato u Pekingu u ekipnom takmičenju, pre nego što se otkrilo da je bila pozitivna na zabranjenu supstancu pre Zimskih olimpijskih igara. Ona je tada imala 15 godina, a vest o pozitivnom doping testu objavljena je tokom takmičenja, a Valijevoj je dozvoljeno da nastavi učešće.

"WADA je zabrinuta zbog odlaganja slučaja Kamile Valijeve i zvanično je obavestila RUSADA da će, ukoliko se stvar ne reši na vreme, iskoristiti svoje pravo da ga iznese direktno Sudu za sportsku arbitražu (CAS)", naveo je Banjka.

RUSADA nije imenovala Valijevu koja sada ima 16 godina, ali je prošle nedelje saopštila da neće objaviti rezultate svoje istrage "kako bi zaštitila interese klizačice". To telo navelo je da ne namerava da objavi datum ročišta, odluke ili druge detalje u slučaju.

CAS je tokom Igara odlučio da Vlijeva, čiji je pozitivan test obavljen prošlog decembra, došao posle upotrebe lekova za poboljšanje rada srca, može da nastavi da se takmiči u Pekingu. Ona je bila favorit, ali je pala nekoliko puta tokom slobodnog programa i nije osvojila medalju u pojedinačnoj konkurenciji.

Zbog njenih godina ona se, prema antidoping pravilima, smatra "zaštićenom osobom" i mogla bi da izbegne oštriju kaznu. Međutim, ako se utvrdi da je bila dopingovana i ta odluka ostane na snazi i posle žalbi, ceo ruski tim mogao bi da ostane bez zlatne medalje, pošto je ona imala najviše ocene tokom kratkog i slobodnog programa.

Američki tim bi tada dobio zlato, Japan srebro, a četvrtoplasirana Kanada bronzanu medalju.

Medalje još nisu dodeljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.