Nova vest
Olimpizam

Utorak, 16.08.2022.

14:55

"Osnovni cilj usaditi devojčicama ljubav prema sportu"

Institut za ženski sport ovih dana slavi tri godine rada.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Organizacija koje je nastala sa osnovnom idejom razvoja ženskog sporta, danas može da se pohvali hiljadama devojčica koje su upravo preko Instituta ušle u predivan svet sporta, kao i hiljadama održanih treninga u preko deset različitih sportskih disciplina.

Jedan od najvažnijih segmenata u radu Instituta, jeste adekvatan stručan kadar koji sprovodi ovaj besplatni program i koji brine da se konstantno održava visok nivo kvaliteta rada.

Zato su angažovani školovani, licencirani treneri, mnogi od njih sa ogromnim igračkim iskustvom i velikim brojem odličja sa domaćih i svetskih takmičenja. Jedna od takvih je i Dajana Butulija, naša proslavljena košarkaška reprezentativka, koja je u Institutu od samog osnivanja.

"Moram da istaknem da sam prve trenerske korake načinila u radu sa najmlađim košarkašicama u Pokretu za žensku košarku Marine Maljković, koji predstavlja uvod u čitavu priču Instituta za ženski sport. To je osnov mog posla i neopisivo zadovoljstvo da prenosim svoje znanje, a pre svega svoju ogromnu ljubav prema košarci malim košarkašicama. Mislim da je na samom početku najvažnije, to što činimo u Institutu, da devojčicama približimo sve čari koje donosi sport i prenesemo ogromnu ljubav. Samo tako možemo da ih privolimo da se bave sportom, da jednog dana budu uspešne sportistkinje ili možda samo žene koje prate sport i rekreativno se bave sportom, što je od velike važnosti za zdravlje našeg društva",
započinje priču proslavljena srpska košarkašica i osvajačica brojnih medalja na najvećim međunarodnim takmičenjima Dajana Butulija.

Projekat Instituta za ženski sport je jedinstven u ovom delu Evrope. Srpske sportistkinje decenijama unazad ostvaruju velike rezultate na međunarodnoj sceni, a po broju medalja na Olimpijskim igrama ne zaostaju za muškim delom naših delegacija.

"Kroz igračku karijeru sam imala priliku da obiđem veliki broj zemalja i da se upoznam sa kulturom, ljudima i sa sistemom funkcionisanja i rada. Institut za ženski sport je jedinstven projekat koji radi na tome da se ženski sport omasovi i da dobije na značaju koji mu pripada. Suština rada Instituta za ženski sport jeste da se što veći broj devojčica aktivno uključi u sportske aktivnosti. Mi u Institutu dajemo priliku devojčicama da se potpuno besplatno bave različitim sportovima, što u većini slučajeva bude osnovni izgovor roditelja, zbog čega im se deca ne bave sportom. Drugi bitan segment je pristup devojčicama i pristup radu, jer su to neke osnovne stvari koje dobijaju kod nas, a koje se u sportskim klubovima preskaču, u želji da se od najmanjih nogu jure rezultati. Radimo temeljno na stvaranju baze kod svake devojčice, koja kasnije svoje znanje može da usavršava u takmičarskim sredinama. I treći, možda i ključni po čemu se upravo i najviše razlikujemo od drugih, jeste što kod nas svaka devojčica ima istu šansu, isti tretman i istu priliku, bez obzira da li je više ili manje talentovana, boljih ili lošijih fizičkih predispozicija. Jednostavno svesni smo da sve one ne mogu i neće biti profesionalni sportisti jednog dana, ali moraju da steknu ljubav prema sportu i takmičenju, da prate ženski sport i da podržavaju ženski sport. Ženski sport mora da ima svoju publiku i ljude koji će konstantno pratiti sportistkinje, a ne samo kada se vrate sa medaljama sa nekih velikih takmičenja", zaključila je Dajana Butulija, koja ističe veliku zahvalnost državnim institucijama, a pogotovo Ministarstvu prosvete na bezrezervnoj podršci bez koje projekat ne bi mogao da dostigne svoj potencijal.

Više informacija o lokacijama i terminima besplatnih treninga Instituta za ženski sport može se dobiti na internet prezentaciji, kao i na društvenim mrežama.

U pitanju je idealna prilika za svaku devojčicu osnovnoškolskog uzrasta da proba različite sportske discipline i da se odluči za onu koja joj se najviše svidi i u kojoj može da se u potpunosti psiho-fizički i karakterno razvija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

18 h

U fokusu

Vidi sve