Nova vest
Olimpizam

Utorak, 26.07.2022.

16:15

Izvršni direktor OI u Tokiju na udaru pravosudnih organa

Japanska policija pretražila je dom izvršnog direktora Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Tokiju Harujukija Takahašija (78).

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Izvršni direktor OI u Tokiju na udaru pravosudnih organa
Foto: Profimedia/REUTERS/Issei Kato/Pool

To je urađeno zbog optužbe da je dobio mito od jednog sponzora Olimpijskih igara.

Veruje se da je Takahaši primio oko 330.000 dolara od velikog trgovca poslovnim odelima Aoki Holdings Inc. sa kojim je potpisao konsultantski ugovor, objavila je japanska agencija Kjodo.

Aoki je zatim postao službeni sponzor Igara u Tokiju, što mu je omogućilo korišćenje logotipa događaja i prodaju službeno licencirane robe, prenela je HINA.

Novinska agencija Kjodo izvestila je da bi to moglo predstavljati podmićivanje, budući da se 78-godišnji Takahaši smatrao nekom vrstom državnog službenika koji ne bi trebalo da prima novac ili poklone vezane uz njegov položaj.

Takahaši je prošle nedelje za novine Jomiuri Šimbun izjavio kako je novac koji je njegova firma primila bio za konsultantske poslove.

"Nije bilo sukoba interesa sa mojim položajem člana odbora Organizacionog odbora Igara u Tokiju 2020", izjavio je on.

Olimpijske igre u Tokiju su zbog pandemije koronavirusa održane 2021. godine, a Organizacioni odbor raspušten je krajem prošlog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve