Nova vest
Olimpizam

Petak, 07.05.2021.

14:15

Raste broj zaraženih u Japanu, da li su ugrožene Igre?

Iako iz MOK i Organizacionog odbora ne sumnjaju u održavanje, stanje u Japanu i dalje ugrožava Olimpijske igre.

Izvor: B92

Autor:B92

Raste broj zaraženih u Japanu, da li su ugrožene Igre?
Foto: Profimedia

Japan je produžio vanredno stanje do 31. maja zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom, potvrdio je premijr Jošihide Suga.

Uz prestonicu Tokio, u kojem bi Olimpijske igre trebalo da počnu za manje od 80 dana, vanredno stanje je na stazi i za pet prefektura.

To su Osaka, Kjoto, Hjogo, Aiči i Fukuoka.

Ova odluka može da ima uticaj i na posetu šefa Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha Japanu.

"Verujem da bi dolazak u Japan usred ove vrlo teške situacije takođe predstavljao emocionalni teret za predsednika Baha"
, rekla je predsednica Organizacionog odbora Tokija 2020. Seiko Hašimoto na konferenciji za novinare održanoj u petak.

Izveštaji japanskih medija kažu da će Bah prisustvovati ceremoniji predaje baklje u gradu Hirošimi 17. maja, ali Hašimoto je rekla da njegova poseta nije potvrđena.

Organizatori Igara budno će pratiti situaciju s koronavirusom i na temelju toga doneti odluku o gledaocima na olimpijskim takmičenjima.

U međuvremenu, internet peticija u Japanu kojom se traži otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju skupila je više od 200.000 potpisa u proteklih nekoliko dana, pokazujući povećanu zabrinutost javnosti zbog održavanja Igara tokom pandemije, ali vlast je još ranije poručila da će se Olimpijske igre održati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve