Nova vest
Olimpizam

Petak, 26.02.2021.

14:12

Lukašenko ignoriše MOK – njegov sin na čelu Olimpijskog komiteta Belorusije

Sin predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, Viktor, izabran je za prvog čoveka Olimpijskog komitet Belorusije

Izvor: B92

Autor:B92

Lukašenko ignoriše MOK – njegov sin na čelu Olimpijskog komiteta Belorusije
Foto: Profimedia/Planetpix/Alamy Live News

Izbor je izvršen iako je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) obojicu suspendovao i zabranio im učešće na Igrama u Tokiju.

Ovakva odluka povećava šansu da će beloruski sportisti na Olimpijskim igrama u Japanu morati da se takmiče kao nezavisni sportisti, pod olimpijskom zastavom, navela je agencija AP.

Viktor Lukašenko je ranije bio potpredsednik nacionalnog olimpijskog komiteta dok je to telo vodio njegov otac, čija je pobeda na izborima prošlog avgusta izazvala proteste u ovoj bivšoj sovjetskoj republici.

MOK je u decembru suspendovao obojicu jer nisu "na odgovarajući način zaštitili beloruske sportiste od političke diskriminacije".

Komentarišući današnju odliku Olimpijskog komiteta Belorusije, prvi čovek MOK-a Tomas Bah je naveo da to telo prati situaciju, ali da ne želi da spekuliše o mogućim posledicama.

Aleksandar Lukašenko je pozvao delegate da glasaju za njegovog sina u izjavi objavljenoj na sajtu nacionalnog olimpijskog tela.

"Pod njegovim vođstvom neće biti krađe, korupcije i zloupotrebe novca. Sa sportistima i trenerima uvek će postupati pošteno"
, rekao je Lukašenko.

Viktor Lukašenko, koji je savetnik svog oca za nacionalnu bezbednost, jedan je od funkcionera koji je pod sankcijama Evropske unije.

EU nije priznala ishod predsedničkih izbora održanih 9. avgusta 2020. godine, ocenjujući ih kao "nameštene".

MOK će i dalje pomagati beloruskim sportistima u pripremama za Olimpijske igre u Tokiju tako što će im direktno plaćati novac za stipendije, dok su isplate Olimpijskom komitetu stopirane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d