Nova vest
Olimpizam

Sreda, 17.02.2021.

13:15

Udovičić: Zakonom o dopingu edukativno da utičemo na sistem

Na javnoj raspravi u Beogradu završen je proces javnog razgovora o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju dopinga u sportu.

Izvor: B92

Autor:B92

Udovičić: Zakonom o dopingu edukativno da utičemo na sistem
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

"Cilj našeg delovanja kroz zakon o sprečavanju dopinga u sportu jeste da edukativno utičemo na sistem sporta, a da represivno delujemo samo u onim najgorim trenucima", rekao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Udovičić je zajedno sa prof. dr Nenadom Đurđevićem i direktorkom Antidoping agenicije Srbije Milicom Vukašinović Vesić odgovarao na pitanja predstavnika sportskih saveza.

"Kao i do sada u svim strateškim odlukama i donešenju značajnih sistemskih uređujućih zakona, stav mog tima i mene lično je da kroz širok konsenzuz i kroz javnu reč, napravimo što bolje i kvalitetnije rešenje gde bismo svi zajedno učinili sistem produktivnijim", rekao je Udovičić posle javne rasprave u opštini Stari grad.

Udovičič je istakao da je u prethodnoj godini poslata poruka da je nulta tolerancija kada je reč o dopingu u sportu.

"Drago mi je da sam danas na ovoj raspravi lično mogao da se uverim u to, da vidim koliko smo svi zajedno na istom putu da učinimo sport kvalitetnijim i boljim, a kroz otklanjanje svih negativnih aspekata koji utiču na njega".

Kako kaže, glavni cilj je da se veliki broj stručnjaka, sportskih radnika, sportista i svih onih koji su u direktnoj vezi sa sportistima edukuju i da im se približemo koje su to sve negativne i nedozvoljene supstance i šta sve podrazumeva doping o sportu.

"Neke od osnovnih izmena i dopuna zakona o sprečavanju dopinga jeste uslagašavanje sa medjunaordnim aktima, gde je Svetska antidoping agencija promenila antidoping kodeks, koji je na snagu stupio 1. januara 2021. godine, ali i uslagašavanje sa zakonom u sportu i zakonom o inspekcijskom nadzoru".

Udovičić je dodao da se uvode nove povrede antidoping pravila, jača se nezavisnost rada antidoping odbora kao drugostepenog organa u odlučivanju u svim sporovima, povećavaju se kaznene odredbe i kaznena sredstva, koje su direktno povezane na prekršajna i krivična dela, koja se učine u ovoj oblasti.

"Mislim da kroz celokupne izmene i dopune zakona o sprečevanju dopinga u sportu želimo da skrenemo pažnju javnosti i sistemu sporta, ali i da jasno i nedvosmisleno kažemo da je doping nedozvoljen i da ćemo svi timski raditi da što manje dopinga bude u srpskom sportu u narednom periodu",
zaključio je Udovičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d