Nova vest
Olimpizam

Utorak, 08.09.2020.

11:25

Završena turneja SIM, sledi državno finale

Poslednji grad koji je, u okviru ovogodišnje sezone Sportskih igara mladih, posetio Karavan radosti i prijateljstva je Kikinda.

Izvor: B92

Autor:B92

Završena turneja SIM, sledi državno finale
Foto: SIM Srbije/Stefan Cvetkoviæ.

U ovom gradu je, nakon uzbudljivih takmičenja realizovanih na nekoliko sportskih terena, finalizovan spisak učesnika velikog Državnog finala koje će se naredna tri vikenda, od petka do nedelje, održati u Brzeću na Kopaoniku.

Svečanom otvaranju Igara, upriličenom na terenima SC Jezero, uz Ivanu Jovanović, predsednicu Sportskih igara mladih, prisustvovali su i Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde, Milena Živkov, članica opštinskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje, Dragan Pecarski, većnik zadužen za sport, Dejan Pudar, direktor SC Jezero i Jelena Krvopić, koordinatorka SIM za Kikindu.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo što poznajem ceo tim Sportskih igara mladih i što sam među njima u poslednjih nekoliko godina stekao iskrene prijatelje, s kojima se često družim i viđam. Zaista ću se truditi da čuvam i negujem a zdragoceno prijateljstvo. Ideja Sportskih igara mladih je da kroz sport i druženje spajaju i decu i odrasle. Vrednost Igara je i u tome što doprinose tome da deca izrastu u dobre ljude, da nauče da poštuju prave vrednosti i da izgrade i učvrste prijateljstva kako sa drugarima iz svoje okoline i iz svoje države, odnosno iz celog regiona. Meni je veliko zadovoljstvo što sam, sada sa pozicije gradonačelnika Kikinde, tu da pomognem da Dunav osiguranje Sportske igre mladih nastave svoju misiju na ovim prostorima. Podrška, druženje, zdrav život, fer-plej, viteštvo, borba za pobedu – to je ono što krasi Igre. A svi mi smo pobedili onda kada okupimo veliki broj dece, kada im omogućimo da putuju i da se druže i kada svakom detetu pružimo priliku da se okuša u bilo kom sportu, znajući unapred da će na kraju zapravo pobediti prijateljstvo, koje ostaje za ceo život i da ćemo na Igama videti slike dece onakve kakva ona uvek treba da budu: sa širokim osmehom na licu i sa očima punim radosti",
istakao je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde, koji je dobio zlatnu povelju zbog promocije ideje SIM, prethodnih godina.

Upravo slike kakve je on opisao viđene su kako na otvaranju Igara, tako i na terenima u Kikindi, gde su deca pokazala sve svoje talente, čim je njihov drug, talentovani fudbaler Ognjen Ugrešić, uneo baklju prijateljstva i usledio je upaljen plamen prijateljstva, kao znak da Igre počnu.

Samo dan ranije, jednako lepi prizori ulepšali su i terene Sportskog centra Mladost u Čačku. Nakon prve nedelje u školskim klupama, slobodan vikend bio je idealna prilika da se uživa u druženju i sportskim akivnostima. Uz ceo tim SIM Srbije, na čelu sa predsednicom SIM Ivanom Jovanović, sportsku direktorku Zoricu Mijatović, na otvaranju Sportskih igara mladih bili su i Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, Vladan Milić, zamenik gradonačelnika, Ivana Vukajlović, koordinatorka Igara za Čačak i Miloš Stevanić, direktor SC Mladost. Ispred kompanije NIS otvaranju je prisustvovao Petar Đurić, direktor sektora za upravljanje brendovima.

Ivana Jovanović je ovom prilikom gradonačelniku Čačka uručila povelju kao znak zahvalnosti za svu pomoć koju lokalna samouprava pruža u organizaciji Igara. Milun Todorović je svim učesnicima poželeo uspeh u takmičenju, a pre svega uživanje u igri i druženje na način koji može da se doživi samo kroz bavljenje sportom.

"Već treću godinu zaredom grad Čačak je domaćin Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Presrećan sam što smo se uključili u ovu divnu akciju, jer bez mladih zaista nema budućnosti u bilo kom segmentu života, a posebno u sportu. Ove godine smo, uprkos specifičnim epidemiološkim okolnostima, uspeli da realizujemo sva planirana takmičenja. Mi u lokalnoj samoupravi smo u prethodne tri godine mnogo toga uradili kada je reč o razvoju sporta u Čačku, pre svega u domenu infrastrukture. Kada završimo još dva projekta koja su u toku, što je planirano do kraja godine, svaka matična osnovna škola u Čačku imaće fiskulturnu salu. Tu su i Ateletski stadion i prelepi Sportski centar Mladost, koji se prostire na čak 17 hektara, kao dokaz da Čačak zaista velika sredsta ulaže u sport. Ali shvatite da to i te kako ima efekta kada vidite koliko je mladih na terenima i koliko njih će se usmeriti ka nekom profesionalnom sportu, kao što je to slučaj sa našom Sarom Đunisijević, koja je prošle godine u Splitu bila prva u tenisu ili Ivanom Jorović, takođe našom velikom teniserkom. Roditeljima uvek ponavljam savet da svetionici njihovoj deci treba da budu upravo najuspešniji sportisti, koji su slavu Čačka i Srbije proneli širom Evrope i sveta: Radmilo Mišović, Dragan Kićanović, Željko Obradović, Dragan Sekulić, Slavoljub Piper, Ivana Vukajlović i mnogi drugi. Deci pre svega treba dozvoliti da se igraju, a onaj ko bude imao želje, talenta i dovoljno vere u sebe, uz mnogo rada i odricanja, a takvih je mali procenat, može postići uspeh i u profesionalnom sportu. Ogromna većina će kroz ova i slična takmičenja pre svega steći trajna i iskrena prijateljstva",
naglasio je Milun Todorović.

Prošlogodišnja pobedica Igara u tenisu Sara Đunisijević položila je zakletvu prijateljstva u ime svih učesnika iz Čačka, a u ime sudija to je učinio Radosav Dojčilović. Baklju prijateljstva unela je odbojkaška reprezentativka Vanja Gobeljić.

Nakon toga, Igre su mogle i zvanično da počnu, a jedno od takmičenja koje je naišlo na posebno veliko interesovanje SIM-ovaca bio je turnir u baksetu "3 na 3" za srednjoškolce.

Početak turnira označio je gradonačelnik Todorović podbacivanjem košarkaške lopte. NIS se pobrinuo da Čačanima, košarkašima, učesnicima u Igrama ovaj dan ostane u dugom sećanju i omogućio im duele sa klincima iz juniorske ekipe КK Partizan MTS, čiji je ova kompanija višegodišnji generalni sponzor.

Mladi ljudi posvećeni sportu dobili su tako priliku da se takmiče i, što je još važnije, upoznaju i druže. NIS je time nastavio podršku omladinskom sportu, prepoznajući važnost koju ovakve manifestacije imaju za stvaranje zdravih generacija i budućih šampiona zahvaljujući kojima Srbiju nazivaju sportskom nacijom.

Osim kompanije NIS, dugogodišnji partneri, pokrovitelji i sponzori Igara su i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, Vlada Republike Srbije, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja i brojni sponzori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve