Grbić: Pouzdano se zna da Amerikanci ne idu na doping kontrolu

Nekadašnji srpski odbojkaš Vladimir Grbić je za Sputnjik govorio o suspenziji ruskih sportista.

SVIzvor: B92, Sputnjik
Podeli

Izvršni komitet Svetske antidoping agencije je doneo odluku da suspenduje Rusiju sa učešća na svim međunarodnim takmičenjima.

Zabrana je izrečena na četiri godine i ta odluka je upućena Olimpijskom i Paraolimpijskom komitetu Rusije.

"VADA je agencija koja nije u okviru ni u sastavu Međunarodnog olimpijskog komiteta. To je agencija koja vrši uslužno određene testove. Ako bismo posmatrali konkretno njih, oni ne bi trebalo da imaju nikakvu odluku niti važnost u domenu donošenja odluka, već samo analize. Doduše, s obzirom na to kako su do sada vodili procese, odnosno, na koji način su do sada radili testove i sprovodili sve, veoma je simptomatično i veoma pod sumnjom celokupno njihovo delovanje", objašnjava član odbojkaške Kuće slavnih.

On navodi da je i pred OI u Riju VADA postupila po političkom pritisku i da je usledila suspenzija ruskih sportista, te da se drugačije postupa sa sportistima iz SAD.

"Pouzdano se zna da veliki broj američkih sportista ne ide na doping kontrolu zato što za njih Stejt department garantuje da su čisti. Princip dvojne studije, odnosno duplih aršina, mi u Srbiji smo davnih dana osetili na svojoj koži. Suština cele priče jeste da je, nažalost, Olimpijski pokret još davnih dana izgubio ono što je smisao pravog olimpizma, a da je postao instrukcija, odnosno mašina za instruisanje političkih malverzacija", ističe jedan od najboljih odbojkaša s ovih prostora svih vremena, dodajući da to njemu kao sportisti i bivšem olimpijcu najviše smeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.