Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 18.11.2019.

21:15

MOK ne bi podržao potpunu suspenziju ruskih sportista

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je da ta organizacija ne bi podržala potpunu suspenziju ruskih sportista.

Izvor: B92

Autor:B92

MOK ne bi podržao potpunu suspenziju ruskih sportista
Photo by Mark Runnacles/Getty Images for ANOC

On je to rekao dan uoči odluke Svetske antidoping agencije o manipulaciji doping podacima koje je Rusija predala.

WADA će doneti odluku o tome da li je Rusija manipulisala doping podacima koje je predala početkom godine i daće zvaničnu preporuku svom Izvršnom odboru na sastanku u Parizu 9. decembra.

Rusija je optužena da je manipulisala velikom arhivom kompjuterskih podataka koje je u januaru predala u zamenu za ukidanje suspenzije.

WADA je očekivala da će te podatke koristiti za krivično gonjenje brojnih prošlih doping slučajeva za koje se sumnja da su bili deo zataškavanja koje je sprovela ruska država.

"To je sada u rukama WADA, a zatim će kaznu objaviti Sud za sportsku arbitražu, pa sve to nije u rukama MOK-a. Ono što nas brine... Naš princip je da krivci moraju biti najstrože kažnjeni, a da nevini moraju biti zaštićeni", rekao je Bah.

MOK je imao poslednju reč o učešću ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, kada je ekipi dozvolio učešće, uprkos otkriću o zataškavanju dopinga, a dopustio je da individualni sportovi sami nametnu sopstvene provere sportista.

MOK je prošle godine zabranio ruskom timu da učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, ali je dozvolio 168 sportista da se takmiče pod neutralnom zastavom i imenom "olimpijski sportisti iz Rusije".

Ovoga puta, posle promene pravila, WADA ima šira ovlašćenja da kazni zemlje koje krše antidoping pravila.

WADA bi mogla da ograniči mogućnosti Rusije da organizuje velika međunarodna takmičenja ili da se takmiči na Olimpijskim igrama u Tokiju naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve