Udovičić: Dok sam bio igrač, čekao sam novac i godinu i po dana

Ministar Vanja Udovičić kaže da država promenila način finansiranja mladih sportista i da takav potez daje odlične rezulate poslednje četiri godine.

Izvor: B92, Beta
Podeli
TANJUG/RADE PRELIC
TANJUG/RADE PRELIC

Ministar zadužen za omladinu i sport smatra da o tome najbolje govori broj medalja koji je veći nego u prethodnih 14 godina.

"U prethodnom periodu se drastično promenila situacija, sredstva koja Vlada Republike Srbije izdvaja za naše sportiste dolaze do njih. Vrlo smo usredjeni i motivisani da pratimo tok sredstava od samog davanja sa republičkog ili lokalnog nivoa prema sportistima. Rezultati na medjunarodnoj sceni pokazali su da je u perodu od 2000. do 2013. godine osvojeno 119 medalja, a 136 medalja od 2014. do 2017. Promenili smo način finansiranja i podsticaja, kao i pristup odgovornosti i odnosa prema sportistima i organizacijama", rekao je Udovičić na 25. Kopaonik biznis forumu.

On je dodao da je stimulacija za sportiste, kroz stipendije i praćenje njihovih programa, uz prisustvo vrhunskog tima ljudi, preduslov za ostvarivanje vrhunskih rezultata.

"Kroz razvoj školskog sporta, menjanja sportske infrastrukture, jačanje univerzitetskog sporta, samih nagrada koja su povećane i isplaćuju se u roku od sedam dana, sve vidove stimulacija, da na taj nacicn podstičemo i motivišemo odgovornost kod mladih sportista".

Bivši najbolji vaterpolista sveta izneo je primer iz njegove igračke karijere kada je godinu i po dana čekao na nagrade posle uspeha na velikim takmičenjima.

"Dok sam bio igrač, posle osvajanja takmičenja, čekao sam na novčanu nagradu preko godinu i po dana, čekao sam i stipendije, kao i celokupna vaterpolo reprezentacija. Nismo bili sigurni kako ćemo da odemo na takmičenje, u kakvim uslovima treniramo, a sada smo to sve promenili i dobili mnogo bolji rezultat".

Prema njegovim rečima strategija je i da se motivišu mladi ljudi da budu heroji svojih zajednica u bilo kojoj sferi.

"Moramo da pokažemo mladim ljudima da se trud, rad i disciplina isplate, da možete iz jednog Novog Pazara kao mlad sportista, inovator ili preduzetnik da pobedite na evropskom tržištu ili postanete šampion. Menjamo sliku Srbije na medjunarodnoj sceni u svim segmentima, dokaz je sve veći broj domaćinstava koji se organizuju u našoj zemlji".

Podsetio je da će Srbija ove godine da organizuje Fajnal-for Evrolige, Školsko Svetsko prventsvo u basketu 3x3, kao i kadetska Evropska prvenstva u košarci i vaterpolu.

"Želja nam je da privučemo veliki broj turista, promenimo sliku Srbije i motivišemo našu deca da udju u samo takmičenje. Cilj je da se ugledaju na Ivanu Španović, Davora Štefaneka, Filip Filipovića, Andriju Prlainovića, srpske futsalere, sve one koje smo gledali u Srbiji na našem terenu tokom turnura, da se raduju njihovim pobedama i pošaljemo poruku da sport mora da bude dostupan svima, a ne privilegija pojedinaca", zaključio je Udovičić.