Stevović za B92: Kakvi su uslovi, rezultati su nam odlični

Srpski skijaš Marko Stevović svestan je da skijanje nije popularno u Srbiji.

Izvor: B92
Podeli
Getty images
Getty images

Da bi postalo popularno potreban je ili neki skijaški Novak Đoković ili da se u ovaj sport uloži više novca. Verovatnija je ova prva varijanta.

Stevović je bio jedan od četvoro ljudi koji su Srbiju predstavljali na ZOI u Pjongčangu i kaže da su rezultati bili odlični u kakvim su uslovima nastali.

Za momka koji je 22 godine tek napunio, to je bilo dragoceno iskustvo. Zna da ispred sebe ima još mnogo godina napretka - ukoliko se, narodski rečeno, dotle "izgura".

Stevović je u Pjongčangu bio 45. u veleslalomu, 46. u super veleslalomu, 51. u spustu, dok je u kombinaciji bio diskvalifikovan.

Mogao je i bolje i biće bolji ako bude bilo sreće i malo više novca. Neke druge nacije poput Slovenaca, imaju i dužu skijašku tradiciju, ali i daleko bolju infrastrukturu za razvoj skijaškog sporta.

"Rekli ste da su Slovenci u prednosti. Slažem se ali pre svega jer su geografski dobro postavljeni i blizu su centralnih dešavanja u skijaškom svetu, odnosno Austriji. Bliže su dešavanjima, ali imaju i iskustvo i tradiciju. Mi se trudimo da popravimo saradnju sa domaćim ski centrima da bismo mogli tamo da treniramo, jer priprema terena i priprema staze je jedna čitava stvar za sebe. Tako da smo na kraju primorani da idemo u Austriju gde se pripremaju za Svetski kup skijaša, gde je podloga zaleđena, a to ne odgovara turistima. Iz tog razloga putujemo, da probamo različite terene i podloge", počinje Stevović priču za B92.

Kompletan intervju možete pronaći OVDE.