Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 18.02.2018.

16:31

Nova afera – Rus pao na doping testu u Pjongčangu

Ruski sportista na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu pao je na doping testu, saopštio je danas portparol ruskog olimpijskog tima.

Izvor: B92

Autor:B92

Nova afera – Rus pao na doping testu u Pjongčangu
Getty images

Ruski mediji preneli su da je olimpijski tim te zemlje dobio obaveštenje Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da je jedan sportista koristio meldonijum.

"Danas smo dobili obaveštenje MOK o mogućem kršenju anti doping pravila. Ne možemo da navedemo o kome je reč pošto se čeka analiza B uzorka, koja će biti gotova u narednih 24 časa", rekao je portparol Konstantin Vibornov.

MOK je suspendovao Olimpijski komitet Rusije 5. decembra zbog sistemskog dopinga sportista na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine, ali je posle strogih provera i uslova u Pjongčang ipak pozvano 168 ruskih sportista.

Pojedini mediji preneli su da se radi o Aleksandru Krušelnickiju koji je ove nedelje osvojio bronzanu medalju u mešovitoj konkurenciji u karlingu.

Meldonijum se koristi kod bolesti srca i navodno povećava fizičku izdržljivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema.

Zbog korišćenja meldonijuma na 15 meseci je bila suspendovana ruska teniserka Marija Šarapova, koja je tvrdila da je godinama uzimala lek zbog problema sa srcem. Meldonijum je stavljen na listu zabranjenih 1. januara 2016. godine.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da je uzeo u obzir izjavu portparola ruskog tima.

"Testiranje na doping i kažnjavanje na Igrama u Pjongčangu je nezavisno od MOK. MOK ne može da priča o individualnim slučajevima dok je procedura u toku. Medjutim, uzimamo u obzir izjavu portparola ruskog tima", navodi se u saopštenju MOK. MOK je naveo da će ako se potvrdi pozitivan doping slučaj, razmatrati dalje korake.

Sud za sportsku arbitražu saopštio je da nije dobio nikakvo obaveštenje.

Do sada je na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu bio jedan doping slučaj, pošto je otkriveno da je Kai Saito iz Japana, koji se takmiči u brzom klizanju, bio pozitivan na zabranjeni diuretik i izbačen je sa takmičenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve