Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 08.02.2018.

11:11

"Olimpijski duh umire zbog ruskog dopinga"

Kejti Julender, dvostruka svetska šampionka u skeletonu, rekla je da je olimpijskom sportu preti "katastrofa" zbog sistematskog dopinga u Rusiji.

Izvor: B92

Autor:B92

Photo by Doug Pensinger/Getty Images

Tridesettrogodišnja devojka iz Kolorada nije zadovoljna odlukama Suda za sportsku arbitražu (CAS) koji je ukinuo doživotne suspenzije za 28 ruskih olimpijaca, prethodno izrečene od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

"Imam osećaj da umire olimpijski duh koji svi gajimo", rekla je Julender pred početak Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Ona je na prethodnim igrama u Sočiju završila na 0,04 sekunde od rezultata koji je bio dovoljan za medalju, iza trećeplasirane Elene Nikitine iz Rusije, kojoj je oduzeta bronza zbog kršenja antidoping pravila.

Ipak, CAS je opovrgao tu odluku i Kejti je "ponovo" ostala bez odličja iz Sočija.

"U početku, kada je MOK napravio tako veliki i snažan korak da suspenduje Rusiju i oduzme im medalje, to je sportistima koji drže do sportskog duha dalo nadu. To je ojačalo olimpijski duh", dodala je.

"Ali kada je CAS odlučio da ukine tu odluku, desilo se suprotno. Mislim da svi treba da se okrenemo Međunarodnom olimpijskom komitetu kako bi se napravile snažne reforme i jaki koraci da nam se vrati taj duh".

Nikitina je trenutno u Pjongčangu i čeka odluku da li će moći da nastupa ili ne, CAS trenutno odlaže, dok Amerikanka upozorava sve vodeće organizacije da, ukoliko ne pronaću način da u red dovedu antidoping sistem, biće otvorena "Pandorina kutija".

"Svi sportisti, među kojima sam i ja, čekaju da MOK uvede strože mere kako bi svi bili testirani – da se broj testova ne povećava samo na takmičenjima jer znamo kada su turniri. Testiranja van takmičenja su najvažnija. Zaštno 10 najboljih sportista ne bi bilo testirano od nezavisnog tela?", upitala je Julender.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve