Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 31.12.2017.

14:00

2017 – uspon srpskog fudbala, Evrobasket, Novak...

Srbija kao sportska nacija u svetu najviše je poznata po košarci i vaterpolu, međutim nema sumnje da je fudbal, kao u svetu, ali i kod nas broj jedan.

Izvor: B92

Autor:B92

2017 – uspon srpskog fudbala, Evrobasket, Novak...
Foto: Getty images/Starsport

Godinama unazad beležimo fenomenalne rezultate u pomenuta dva sporta, ali činjenica je da se fudbal najviše prati i igra, pa su tako očekivanja uvek velika.

Fudbaleri su u prošlosti mnogo puta znali da razočaraju naciju, što se vidi i u rezultatim u klupskom i reprezentativnom fudbalu. Ipak, ove godine kao da je sve došlo na svoje mesto.

Posle tri propuštena velika događaja (EP 2012, SP 2014, EP 2016), fudbalska selekcija Srbije uspela je da se plasira na Mundijal u Rusiji 2018. i to kao prvoplasirana ekipa u grupi D.

Uporedo, dok je igrala završnicu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, klupski fudbal je došao do ogromnog uspeha, pošto su se po prvi put u istoriji moderne Srbije, Crvena zvezda i Partizan plasirali u grupnu fazu Lige Evropa.

Igrali su hrabro i jedni i drugi, a u relativno ujednačenim grupama, dva najveća srpska kluba uspela su da prođu u nokaut fazu drugog po rangu evropskog takmičenja. Zvezda posle 25, a Partizan nakon 13 godina.

Godina nije mogla da prođe ni bez našeg najboljeg sportiste svih vremena Novaka Đokovića, koji je zbog povrede lakta morao da propusti drugi deo sezone, tačnije sve turnire posle Vimbldona.

Slabu godinu Đokovića i Marija, iskoristili su Rodžer Federer i Rafael Nadal koji su se vratili u vrh svetskog tenisa i to na najbolji mogući način.

Godinu iza nas obeležio je i peh Ivane Španović, zlatne odbojkašice, potom prva titula Evrolige u istoriji Fenerbahčea, rekordni transfer Nejmara od 222 miliona evra, oproštaj Juseina Bolta, ali se ne sme ni zaboraviti KK Crvena zvezda koja je osvojila triplu krunu i borila se za top8 Evrolige.

Kompletan tekst Petra Tadića pročitajte u temi – Godina iza nas – uspon srpskog fudbala, Evrobasket, Novak...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve