Nova vest
Olimpizam

Petak, 29.12.2017.

18:18

Krvavi derbi, košarkaši heroji i jedan naš novinar

Godina 2017. je za nama i obično je ovo period kada se svode računi i biraju najvažniji događaji u prethodnih 12 meseci.

Izvor: B92

Autor:B92

Krvavi derbi, košarkaši heroji i jedan naš novinar
Starsportphoto

Sportska godina bila je izuzetno bogata – radovali smo se uz fudbalere, odbojkaše, odbojkašice, tugovali što košarkaši nisu napravili još jedan korak na Evropskom prvenstvu, iščekivali novi "bum" Novaka Đokovića...

I u individualnim sportovima smo imali mnogo uspeha, jedan od najvećih ostvarila je Milica Mandić zlatnom medaljom na Svetskom prvenstvu u tekvondou, a kako to obično biva, dobili smo neke heroje, ali i neke tragičare u svojim sportovima.

U svemu tome ste nam vi mnogo pomogli, pa je i sportska redakcija oborila neke velike rekorde u pogledu čitanosti.

Uz zahvalnost što ste i u 2017. bili sama, kao i preporuku da nastavite da nas čitate, predstavljamo listu najčitanijih članaka u sportskoj rubrici sajta B92.net.

1. KRV NA DERBIJU – (link)

Ovogodišnji "pobednik" definitivno nije nešto čime se treba ponositi, a na vrh liste je izbio u finišu godine.

U pitanju je foto-izveštaj sa poslednjeg "večitog derbija" u kome se ne nalaze fotografije igrača Partizana i Zvezde, već niz slika isprebijanih huligana posle velike tuče na južnoj tribini Partizanovog stadiona.

Ispostaviće se da to nisu "domaći" već "strani" huligani, preciznije državljani Hrvatske, što je donelo još (veoma čitanog) materijala i najavu barem jednog delimičnog sudskog epiloga novog u nizu divljanja na srpskim tribinama.

Naravno, kako to ovde obično biva, otvoren je niz drugih pitanja, pa se ponovo govori o tome da li država može (i želi) da se obračuna sa huliganima i organizovanim grupama sa tribina, šta se podrazumeva pod pojmom "navijač", kao i to koliko se sprovode zakoni u Srbiji.

Preciznije, ostalo je nejasno kako je moguće da je posle masovne tuče snimljene policijskim i medijskim kamerama, uprkos onome što piše u Krivičnom zakoniku i Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, bude saopšteno da je u "policijske prostorije dovedeno" (?) više od 20 ljudi, a da zatim broj kojim se bave tužilaštva bude manji od deset.

2. "PAKLENA" VIMBLDONSKA TRAVA – (link)

Na visokoj, drugoj poziciji nalazi se i jedan autorski tekst naših novinara koji je pročitan više od 120.000 puta – tačnije, u pitanju je završni blog petog dana Vimbldona, sa kojeg je naš Nikola Đukić izveštavao lica mesta i sve zanimljivo objavljivao u rubrici "Nikolin slajs".

Kako sam kaže, taj petak i danas pamti po užasnom vrisku Betani Metek-Sends, pošto je Amerikanka doživela tešku povredu kolena.

Ona je prilikom izlaska na mrežu proklizala i teško oštetila koleno, zbog čega se još nije vratila na teren. To je bila kulminacija katastrofalne i po igrače veoma opasne prve nedelje – kvalitet trave na ovogodišnjem Vimbldonu bio je izuzetno loš, pa i ne čudi rekordan broj predatih mečeva i otkaza.

U jednom od najsadržajnijih blogova iz Londona bilo je reči o odličnom otporu Dušana Lajovića Rodžeru Federeru, Novakovom odnosu sa gledaocima koji su ga provocirali, ali odjeka na ponašanje Bernarda Tomića.

Podsetimo, bahati Australijanac je posle poraza na startu izjavio da mu je svejedno koliko će dogurati na turniru, zbog čega je naišao na osudu teniske javnosti, ali i ostao bez velikih sponzora.

3. FINALE EVROBASKETA I PORAZ SRBIJE – (link)

Rubrika "Sport" se na listi kompletnog sajta B92.net našla u vrhu u dva navrata, ali je druga vest, za razliku od one sa derbija, ipak bila sportske prirode. Nažalost, nije vest o nekoj velikoj pobedi već o porazu sjajnih reprezentativaca Srbije u finalu Evrobasketa.

Srbija je imala šansu da napravi veliki preokret u finišu, ali 'Orlovi' nisu imali snage i koncentracije u finišu, kao ni rešenja za nestvarnog Gorana Dragića.

Plejmejker Majamija odigrao je meč karijere u nacionalnom timu – postigao je 35 poena (12-22 iz igre, 3-7 za tri, 8-9 penali), uz 7 skokova, 3 asistencije i 2 ukradene lopte.

S druge strane, izabranici Aleksandra Đorđevića igrali su treće finale na velikim takmičenjima u poslednje tri godine i ponovo se u Beograd vratili sa srebrnom medaljom, što, u tom slučaju, nikako ne bi trebalo okarakterisati kao neuspeh.

Nacionalni tim je ostao bez sedam standardnih igrača i, uprkos bolnom porazu, košarkaši su dočekani kao heroji.

Ceo specijal posvećen takmičenju na kom su Saletovi 'Orlovi' i uz niz problema potvrdili epitet heroja nacije bio je izuzetno praćen, a uprkos razočaranju na kraju, vest o finalu je privkla na desetine hiljada čitalaca.

4. DAN KADA SU KOŠARKAŠI POSTALI HEROJI – (link)

Sportsko leto bilo je u znaku košarkaša, a posle treće najčitanije vesti, njima pripada i četvrto mesto – ovoga puta reč je o izveštaju polufinalne utakmice sa domaćinom Rusijom.

Srbija je slavila rezultatom 87:79 i gotovo čitava zemlja je u tom trenutku bila uz naš nacionalni tim – više od 115.000 čitalaca je sa nama podelilo oduševljenje zbog velikog trijumfa.

'Orlovi' su tokom utakmice imali i 16 poena prednosti, Rusi su se vratili zahvaljujući neverovatnom šutu u drugom poluvremenu, ali je onda stvari u svoje ruke preuzeo Bogdan Bogdanović i odveo 'Orlove' do borbe za zlatnu medalju.

Srpski bek je tako kompletirao fantastičnu sezonu u kojoj je na klupskom nivou osvojio tursko prvenstvo i Evroligu, posle čega je potpisao ugovor sa Sakramento Kingsima.

Nažalost, ispostaviće se da naši košarkaši više nisu mogli i, kao što smo videli, morali su da se zadovolje srebrom.

5. NOVAKOV POČETAK IZ SNOVA – (link)

Samo 202 "klika" manje imala je završna vest sa teniskog turnira u Dohi, prvog u sezoni za nama, koji je trijumfalno završio Novak Đoković. Najbolji srpski sportista svih vremena savladao je Endija Marija u finalu sa 6:3, 5:7, 6:4.

Đoković je u većem delu meča odigrao sjajno podsetivši na 2015. i prvi deo 2016. godine, ali je u desetom gemu drugog seta propustio tri meč lopte na svoj servis i delovalo je da će Mari uspeti da preokrene.

Ipak, Novak je ostao miran, napravio je u sedmom gemu trećeg seta odlučujući brejk i došao do pehara, ujedno prekinuvši neverovatan niz rivala od 28 uzastopnih pobeda.

I opet je posle dobrog rezultata naših predstavnika širom sveta usledilo razočaranja - "zlatni orao" iz Dohe trebalo je da bude početak Đokovićevog povratka na staze uspeha, ali je onda usledila šokantna eliminacija sa Australijan opena i nekoliko vrlo loših meseci.

Sezona za zaborav završena je predajom u četvrtfinalu Vimbldona jer se posle toga odlučio na pauzu do nove godine, koja je prolongirana odustajanjem od Mubadala egzibicionog turnira u Abu Dabiju.

Vaš B92 sport

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve