Sportski savez Beograda pokrenuo novu akciju za osnovce

Sport se sve masovnije vraća u beogradske osnovne škole.

Izvor: B92
Podeli
Foto/Ivica Veselinov
Foto/Ivica Veselinov

Suočeni sa problemima nedovoljne fizičke aktivnosti kod dece čelnici Grada i Sportskog saveza Beograda su osmislili programe i obezbedili sredstva kako bi animirali školarce da se što više bave sportom.

Posle školskih takmičenja koja se na nivou svih 17 gradskih opština organizuju u devet sportova (fudbal, košarka, odbojka, rukomet, plivanje, atletika, stoni tenis, gimnastika, streljaštvo) kojima je za kratko vreme vraćen nekadašnji sjaj i u kojima je protekle školske godine učešće uzelo preko 25.000 dece, ove godine osmišljen je dodatni projekat pod nazivom MINIMINI liga:

"Reč je o takmičenju koje organizujemo za učenike prvog i drugog razreda, s obzirom da deca tog uzrasta nisu bila uključena u aktivnosti koje već postoje. Radi se o specijalnim poligonima koji su osmislili naši stručni saradnici sa Fakulteta za sport i fizičku kulturu i koji su u potpunosti prilagođeni njihovom uzrastu", počinje priču Jovan Koprivica, generalni sekretar Sportskog saveza Beograda i dodaje:

.

Foto/Ivica Veselinov
Foto/Ivica Veselinov

"Sredinom decembra smo počeli sa takmičenjima. Ove godine učestvuje 50 škola sa svih 17 beogradskih opština, a plan je da iz godine u godinu povećavamo broj učesnika sa ciljem da u ovu akciju uključimo sve škole i svako dete na teritoriji Beograda. Veliko mi je zadovoljstvo što proširujemo aktivnosti koji su započeli Slavko Gak i Zoran Jovanović i što realizujemo ovakve programe koji su izuzetno važni za zdravlje naše dece. Ogromnu pomoć i podršku u realizaciji svih ovih akcija imamo od strane Sekretarijata za sport, gradske uprave, a posebno gradskog menadžera Gorana Vesića. Oni su prepoznali značaj organizovanja ovakvih manifestacija i u velikoj meri doprineli da grad Beograd iz godine u godinu obezbeđuje sve više novca za fizičku kulturu mladih", objašnjava Koprivica.

Prvi operativac sportskog saveza Beograda naglasio je da svi učesnici dobijaju diplome, kao i slatke pakete Svislajon Takova, a najuspešnije škole biće nagrađene sportskom opremom i sportskim rekvizitima.

"Od izuzetnog je značaja da nam se deca bave fizičkom aktivnošću, jer su ranija istraživanja Centra za zdravlje, vežbanje i sportske nauke ukazala da je procenat gojazne dece u konstantnom porastu, a u porastu je i broj dece koje imaju problema sa kičmom i vidom. Adekvatno rešenje za te probleme je prevencija i zato smo izuzetno ponosni na rezultate koje smo postigli. Pretprošle godine imali smo porast od čak 40 odsto u broju školske dece koja su kroz naše programe učestvovala u nekom od sportskih takmičenja. Minule godine je taj broj povećan za još 20 procenata, a sa projektom MINIMINI lige i ove godine očekujemo značajno povećanje u broju učesnika. To nam samo ukazuje da deca vole sport i da kroz dobro osmišljene programe možemo da ih zainteresujemo za fizičke aktivnosti. Zato će to i u budućnosti biti naš osnovni zadatak", zaključio je Koprivica

Olimpizam