Putin: Nećemo blokirati naše olimpijce pred ZOI

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će vlada dozvoliti ruskim sportistima da učestvuju kao neutralni takmičari na Zimskim olimpijskim igrama.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Getty images
Getty images

Šta su Amerikanci rekli za suspenziju Rusije?

Rusi izbačeni sa Olimpijskih igara!

Predsednik OK Rusije: Razmotrićemo učešće na ZOI

"Ne treba da bude ruskog sporta, preživećemo"

"Odluka MOK je politička, znamo protiv koga"

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je Rusiju sa predstojećih Igara u Pjongčangu posle dokaza o sistemskom dopingu na Igrama u Sočiju 2014. godine.

MOK namerava da pozove takmičare iz Rusije u individualnim sportovima da učestvuju pod olimpijskom zastavom, navodi Asošiejted pres.

U odluci objavljenoj svega 66 dana pre početka ZOI, MOK je naveo da je Olimpijski komitet Rusije suspendovan, ali da će Rusi na Igrama moći da se takmiče u individualnim sportovima kao neutralni takmičari, pod nazivom "Olimpijci iz Rusije", bez državne zastave i himne.

Putin je u televizijskom obraćanju, posle objave da će se ponovo kandidovati za predsednika Rusije, naveo da ruske vlasti "bez ikakve sumnje neće proglasiti bilo koji oblik blokade" učešća ruskih sportista.

"Nećemo blokirati učešće naših olimpijaca, ako bilo ko od njih želi da se takmiči kao pojedinac. Oni se za ta takmičenja pripremaju tokom cele karijere i za njih je to veoma važno", rekao je Putin.

On je dodao da Rusija i dalje ne prihvata optužbe da je organizovala sistem dopingovanja tokom ZOI u Sočiju i nazvao odluku MOK nepoštenom "kolektivnom kaznom".

Putin je kazao da nema nikakve sumnje da je ta odluka politički motivisana, preneo je Frans pres.

Zimske olimpijske igre na programu su od devetog do 25. februrara u Pjongčangu, Južna Koreja.