Nova vest
Olimpizam

Petak, 18.08.2017.

19:03

Posle dve godine Rusada ponovo u pogonu

Posle skoro dve godine pod suspenzijom, Ruska antidoping agencija (Rusada) želi da pokaže da je spremna da očisti domaću sportsku scenu od dopinga.

Izvor: PT

Autor: PT

Posle dve godine Rusada ponovo u pogonu
Getty Images

Svetska antidoping agencija (WADA) je zatvorila Rusadu 2015. godine zbog optužbi da su čelnici te ruske organizacije pomagali u prikrivanju dopinga sportista.

WADA je tada navela da je ruski sistem protiv dopinga bio korumpiran na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine, pa su uzorci sportista morali da budu testirani u inostranstvu.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) je u novembru 2015. godine suspendovala ruske atletičare iz svih medjunarodnih takmičenja, zbog rasprostranjenog dopinga koji je navodno prikrivala i podržavala država, a pod neutralnom zastavom mogu da se takmiče samo oni koji pruže dokaze da su testirani van Rusije.

WADA je u junu vratila dozvolu Rusadi da ponovo testira sportiste, ali je nije formalno vratila u rad i neće sve dok, kako je navela, Rusija ne prizna makar deo krivice u prikrivanju dopinga.

"Rusada je potpuno nova organizacija. Rusada je u velikom obimu promenila osoblje, postavila je novi nadzorni odbor s predsedavajućim i promenila osnivačka dokumenta. Mnogo posla je obavljeno", rekla je direktorka Rusade Tatjana Čirkina.

Ona je dodala da je Rusada osnovala istražno odeljenje koje će se baviti dojavama oko upotrebe nedozvoljenih supstanci. Navela je da ima "mnogo tragova" i da će uskoro biti osnovan centar za ostavljanje anonimnih poruka, kako bi se sportistima olakšalo da predaju važne informacije.

Čirkina nije želela da kaže koliko će doping uzoraka biti prikupljeno u Rusiji ove godine, ali da će to biti daleko ispod 12.500, koliko je Rusada sakupila 2014. godine, kada su brojni doping testovi, navodno, bili prikriveni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve